Društvo

Međunarodni dan knjige za djecu u OŠ Jugoslavija

by Željko Milović | 04:04:2017 | 11:11:42

Različitim aktivnostima, u OŠ “Jugoslavija”, u odjeljenjima VI-3, VI-4, VII-2 i VII-4 u sklopu redovnog časa Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, obilježen je 2. april, Međunarodni dan knjige za djecu.
 
Međunarodni dan knjige za djecu, koji se obilježava od 1967. godine, na dan rođenja proslavljenog dječjeg pisca, Hansa Kristijana Andersena, nastavnica Biljana Vukmanović obilježila je sa učenicima pod sloganom “Rastimo s knjigom”, koji je ove godine i zvaničan slogan zemlje - domaćina manifestacije, Rusije.
 
Učenici, koji su pročitali najviše knjiga van školske lektire, na kreiranom nastavnom listiću su dopunjavali ovaj moto navodivši svoje razloge zbog čega treba da se raste sa knjigom, a potom ih i pročitali svojim drugovima. Kao preporuku za čitanje knjiga za djecu, učenici su predložili knjige domaćih i stranih autora.

 
Učenicu VII -4, Minju Pekić, koja je u okviru projekta “Čitalački pasoš” pročitala i prezentovala najveći broj knjiga nastavnica je nagradila knjigom Ljubivoja Ršumovića “Sunčanje na mesečini”, koja je dobitnik prestižne književne nagrade „Branko Ćopić“. Učenici Andrija Ćetković i Miljana Vlahović slajdovima su prezentovali knjige koje djeca najradije čitaju: “Tom Sojer” Mark Tvena i “Zagonetne priče” Uroša Petrovića.
 
Učenici su glumili kratke pozorišne komade “Proljeće i jedinica” Mirona Kanjuha (Danis Arabelović, Ognjen Vidaković, Luka Vukotić, Ognjen Tripković, Martina Žabeli) i “Zna on unapred” Gvida Tartalje (Ognjen Đurić, Boris Jeknić), čime su promovisali dramsko stvaralaštvo za djecu. Uz to, istakli su značaj crnogorskih i drugih dječjih pisaca regiona, čitajući odlomke iz njihovih djela ili pjesme. Na kraju, učenici su pravili promotivni pano, u čast dječje knjige.

 
“Promovisati knjigu, pisanu riječ, onu koja svojim sadržajem i stilom odgovara djeci osnovnoškolskog uzrasta - naš je zadatak i obaveza van onog koji je u sklopu realizacije redovnog nastavnog plana i programa. Bez knjige i lijepe riječi nema one duhovne i estetske nadogradnje koju ne može da pruži nijedan udžbenik. Knjiga je bogatstvo, blago, i naša je misija da, kao prosvjetni radnici, kada god se pruža prilika za to - kroz aktivnosti učenika promovišemo njenu ulogu u odrastanju djece. Ona je temelj, otvorena vrata za maštanje, ali i prozor u neku drugačiju realnost. Ponosna sam na djecu koja su danas u učionici pokazala svoju ljubav prema knjizi. Često mi se čini da ‘kasnim’ sa gradivom, da mi fali vrijeme, ali kada vidim da je proizvod tih časova iskrena dječja ljubav prema knjizi - shvatam da naše vrijeme nije utrošeno uzalud i da je to vjetar u leđa za nove čitalačke poduhvate” – istakla je povodom ovog dana Biljana Vukmanović.