Društvo

Mitropolit Amfilohije na Beški uručio nagradu Maksimoviću

izvor: mitropolija.me | 08:04:2017 | 22:39:56

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas, na Lazarevu subotu, Svetu službu u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

Nakon liturgije, koja je služena u obnovljenoj crkvi Svetog Đorđa, Mitropolit je blagosiljao slavski kolač pred obnovljenom blagoveštenjskom crkvom, zadužbinom Jelene Balšić. On je rekao da "sva znanja koja nijesu obasjana svjetlošću Hristovog vaskrsenja i vaskrsenja četvorodnevnog Lazara – ništa ne predstavljaju“.


Posebno je zahvalio članovima crkvenog hora "Sveti knez Lazar“ iz Kruševca što svake godine dolaze na Bešku na ovaj dan. Današnjoj svetkovini prisustvovali su vjernici iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Upriličena je potom svečanost uručenja književne nagrade "Jelena Balšić“ ovogodišnjem laureatu, književniku Miroslavu Maksimoviću.


Mitropolit Amfilohije je rekao da se nagrada Maksimoviću dodjeljuje za ukupno stvaralaštvo, naročito za knjigu soneta "Bol“, čija je tema porodična priča iz jednog od brojnih pokolja u NDH, u kome je 1941. godine stradala čitava porodica pjesnikove majke.

U ime žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Milo Lompar, dr Duško Babić, književnik Dragan Lakićević, prof. Ljubica Petković i Simon Đuretić, obrazloženje odluke je saopštio prof. dr Milo Lompar. Nagrada se sastoji od povelje, novčanog dijela u iznosu od 2000 eura, i ikone Jelene Balšić, rad igumanije manastira Beška mati Fotine.

Priređen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali dramski umjetnik Nebojša Kundačina iz Beograda, etno pojac đakonica Danica Crnogorčević i crkveni hor "Sveti knez Lazar“ iz Kruševca.