Društvo

Šestani poklonili Nadbiskupiji reprodukciju freske

| 13:04:2017 | 13:25:19

Udruženje građana “Šestani” uručilo je Barskoj nadbiskupiji reprodukciju srednjovjekovne freske Sv. Vladimira Dukljanskog sa Sv. Ćirilom i Metodom koju je, kao ekumenski poklon, dobilo od Miroljuba Mira Orlandića, povjerenika Matice crnogorske za Makedoniju.

“Smatramo da ovaj čin, uoči predstojećeg zajedničkog obilježavanja najstarijeg i najsvečanijeg hrišćanskog blagdana, ima višestruku duhovnu i svjetovnu simboliku. Kult Sv. Vladimira Dukljanskog, čiji milenijumski jubilej obilježavamo, sadrži najslojevitiju poruku iz prošlosti i jasnu smjernicu za očuvanje opštih vrijednosti ovih prostora. Poštovan i svjetkovan na različite načine, kult nekadašnjeg dukljanskog kneza postao je značajna duhovna i kulturna spona između svih nacija i religija na Balkanu. Sv. Ćiril i Metod, suzaštitnici Evrope i začetnici pismenosti, simbolizuju univerzalne vrijednosti koje ne prepoznaju različitosti i zbog ovoga istoimena Međunarodna biskupska konferencija obuhvata devet dijaceza sa prostora pet ovdašnjih država.”, kazali su iz udruženja “Šestani”.


Poklon je uručen nakon Mise posveta ulja na Veliki četvrtak koju je predvodio nadbiskup monsinjor Rok Đonlešaj, sa nadbiskupom u miru monsinjorom Zef Gašijem i svim sveštenstvom Barske nadbiskupije.