Društvo

VIDEO: Francuski mini-kruzer otvorio sezonu

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 18:04:2017 | 17:37:50

Uplovljenjem francuskog mini kruzera “La Belle de l'Adriatique” kompanije “CroisiMer” u barsku luku, danas je otvorena ovogodišnja kruzing sezona u gradu pod Rumijom. Prošle godine, posredstvom “Port of Adria” u Bar je uplovilo sedam brodova sa 8.000 putnika, a u 2017. planiran je dolazak devet brodova i 10.000 gostiju.
 
Na terminal gata 2 kompanije “Port of Adria” francuski mini kruzer doveo je 147 putnika i 48 članova posade, kojima su dobrodošlicu poželjeli KUD “Jedinstvo”, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola i Turistička organizacija Bara sa tradicionalnim kulinarskim specijalitetima.

 
“Bar je zbog svoje specifične i bogate ponude, ali i srdačne dobrodošlice i prijema, sve interesantniji kruzer-turistima”, kazao je novinarima zapovjednik broda “La Belle de l'Adriatique” Nenad Mogić.
 
“Oduševljen sam organizacijom grada, redom i organizacijom koji vladaju ovdje. To je bilo zadovoljstvo, kako za članove posade, tako i za turiste sa našeg broda. Bar ima potencijala za kruzing turizam , ne samo zbog prirodnog bogatstva. I luka i grad i Turistička organizacija gledaju u tom pravcu. Pojava Bara na listi kruzing luka je nešto novo i drugačije, na tome treba raditi, ali budućnost je definitivno tu. Bar ima i tu prednost što u drugim lukama vlada prebukiranost, a ovdje su uslovi mnogo bolji. Mi smo dobili belgijski čarter - 200 putnika koji su željeli da vide nešto novo i drugačije, neku alternativnu destinaciju u odnosu na sve već viđeno”, istakao je zapovjednik Mogić, koji je kazao da mu je posebno zadovoljstvo biti u Baru nakon 36 godina, kada je radio kao kadet na teretnom brodu.
 
“Sada se  vraćam tamo gdje je sve počelo, gdje je krenula moja karijera, ovoga puta kao zapovjednik putničkog broda, zato se i posebno osjećam”, kazao je Mogić.
 
On je naglasio da mini kruzeri imaju prednost u odnosu na mega brodove zbog specifične atmosfere koju odlikuju familijarnost i bliskost svih putnika.
 
“Turisti su uglavnom iz Francuske, ovdje dobijaju mir i spokoj, prijatnu atmosferu, od kada se ukrcaju svi smo kao jedna familija, što nikad ne možete doživjeti na velikom kruzeru”, istakao je zapovjednik Nenad Mogić.

 
Barska agencija “Allegra” godinama se zalagala za promociju Bara kao kruzing destinacije, a tek prošle godine ostvaren je taj cilj dolaskom prvog kruzera “Thompson Celebration”.
 
“Za Bar je to značajan iskorak u turističkoj ponudi i ekonomskom razvoju”, kazao je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, koji je bio gost francuskog kruzera.
 
“Ovo je nastavak od prošle godine kada je uplovio prvi kruzer. Povratne informacije su veoma dobre, gosti su izrazili zadovoljstvo onim što su vidjeli i, sigurno, Bar će postati destinacija u koju će gosti rado svraćati. Od kapetana smo čuli da su danas bili posebno uzbuđeni zbog obilaska Skadarskog jezera. Pored svih brojnih potencijala koje Bar posjeduje, jezero je, zbog krstarenja, netaknute prirode, biodiverziteta, vinskih cesti i podruma, kao i biciklističkih staza, Nacionalnog parka i 250 vrsta ptica, veoma privlačno i, siguran sam, biće magnet i za ostale kruzere”, kazao je gradonačelnik Srzentić, koji je rekao da Bar sa dvije čarobne obale ima još dosta toga što je vrijedno vidjeti, poput Starog grada i njegove bogate istorije koju odlikuje multietnički sklad, spomenike kulture, Staru maslinu, tri novosagrađena vjerska objekta, ali i niz lijepih plaža u barskoj opštini i okruženju.
 
“Kompanija ‘Port of Adria’, čiji je većinski vlasnik turski ‘Global Ports Holding’, jedan od vodećih svjetskih kruzing operatera, na ovaj način želi da unaprijedi poslovanje i doprinese razvoju Bara i zajednice”, kazao je izvršni direktor Sedat Kara.

 
“Drago mi je da danas otvaramo novu kruzing sezonu. Bar je grad koji nudi mnogo gostima koji ga posjete, a mi se trudimo da kruzer brodovi imaju potpunu uslugu i dodatne sadržaje koje nemaju u drugim lukama”, kazao je Kara, koji je potencirao da izvorna djelatnost “Port of Adria” nije posao sa kruzerima, već transport generalnih tereta i kontejnera.
 
“Kao što znamo, postoje uspješne kombinacije kruzer poslovanja i generalnih tereta, kao u Kopru i, nadam se da ćemo to napraviti i ovdje. Naš cilj je da unaprijedimo ponudu Bara i Crne Gore, a u tome imamo podršku lokalne uprave i drugih subjekata”, rekao je izvršni direktor “Port of Adria” Sedat Kara.
 
Agentura za francuski mini-kruzer povjerena je kompaniji “Barska plovidba”, a “Ljepotica Jadrana” iz Bara je u poslijepodnevnim časovima otplovila za Dubrovnik, koji je krajnja destinacija ovog kruzing putovanja.