Društvo

Nastavak 18. sjednice SO Bar

by Vjera Knežević Vučićević | 27:04:2017 | 19:00:26

Odbornici lokalnog parlamenta završili su danas poslijepodne četvrti nastavak 18. sjednice SO Bar jednoglasnim usvajanjem zaključaka koje je podnio Klub odbornika SNP-a na čelu sa Snežanom Jonicom, kojima se od Vlade traži da po hitnom postupku izmijeni uredbu o metodologiji Monstatove izrade procjene tržišne vrijednosti stanova u novogradnji.
 
Ovim putem barski odbornici iskazali su jedinstvo u stavu da je neophodno da Vlada odredi organ koji će utvrditi reprezentativni uzorak broja prodatih stanova za procjenu. Odluka uslovljava Poresku upravu da sa obračunom poreza na nepokretnost  za ovu godinu sačeka do 30. maja. Po Monstatovoj procjeni osnovica za obračun tog nameta bila bi prosječna cijena od 1.500 eura za kvadrat stana u novogradnji.
 
“Direktorka Monstata, od koje smo tražili da objasni metodologiju kojom se došlo do reprezentativnog uzorka, kazala je da su prodata 24 stana... Nijesu nam dostavili podatke šta je po njima reprezentativni uzorak na osnovu koga se donosi ovako značajna odluka koja ima reperkusije na građane, koji bi prema tome dvije godine trebalo da plaćaju porez uvećan za 20 procenata”, saopštio je predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.
 
Branko Branković (DPS) je istakao da su svi odbornici bili kooperativni u namjeri da se utvrdi metodologija koja neće štetiti građanima Bara. On je kazao da razrez poreza ne bi trebao da se radi do 30. maja što je period tokom kojeg se može pronaći metodologija ili se dijelom izmijeniti uredba o metodologiji.

 
“Ocjenjujemo da bi utvrđena tržišna vrijednost dovela do 20% uvećanog poreza na nepokretnosti za 2017. godinu, što smatramo nerealnim. Objavljena tržišna vrijednost kvadratnog metra stambenog prostora u novogradnji je u 2015. godni iznosila 1.246 eura i predstavljala je osnovicu za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za 2016. godinu. I ta cijena je bila iznad prosječnih tržišnih cijena kvadrata u ostalim crnogorskim opštinama. Ovim zaključcima spriječeno je da svi građani Bara plaćaju 20 posto viši porez na nepokretnost zbog samo tri stana (sva tri ‘Zetagradnje’), koji su prodati po toj cijeni, iako je Monstat u 2016. zabilježio prodaju 24 stana u Baru”, istakla je Snežana Jonica (SNP).
 
I Mićo Orlandić (SD) je podržao konsenzus prema Vladi.
 
“U ovom slučaju radi o neprincipijelnosti ili propustu onih koji su radili uredbu o metodologiji, jer su za procjenu vrijednosti uzimali samo novogradnju, a ne i ostale parametre”, istakao je Orlandić.
 
Izjašnjavanje odbornika o Predlogu izmjena i dopuna plana postavljanja privremenih objekata za period 2015- 2017. godine na četvrtom nastavku 18. sjednice SO Bar odloženo je nakon višečasovne polemike i oštrih kritika odbornika opozicionih partija.
 
Odbornici iz redova opozicije bili su izričito protiv usvajanja ovakvog plana, tvrdeći da amandman predsjednika opštine dr Zorana Srzentića nije u skladu sa zakonom.
 
Polemiku je prekinula odbornica SNP- a Snežana Jonica, zahtijevajući da se o ovoj tački dnevnog reda javno glasa.
 
“Plan u sebi sadrži amandman predsjednika opštine kao sastavni dio. Zbog dalje sudbine ovog akta tražimo da se glasa po prozivci, kako bi ostalo u zapisniku ko je glasao za ovakav tekst i ko je podržao ovakvu pravnu nepismenost”, bila je kategorična Jonica.
 
Predsjedavajući Radomir Novaković dao je pauzu, nakon koje je saopštio da se izjašnjavanje po ovoj tački odlaže.
 
“Na predlog predlagača izjašnjavanje je odloženo da bi se predlog za izmjene i dopune plana postavljanja privremenih objekata i amandman predlagača pravno i tehnički upodobio”, objasnio je Novaković.
 
Dejan Đurović (DF) je ukazao na neophodnost da se broj privremenih objekata svede na minimum, jer je prema njegovoj ocjeni "slika koju Bar šalje- cirkus".
 
“Ne pretvarajmo grad u cirkusijadu. Ja Bar vidim kao ozbiljan grad na crnogorskom primorju. Nije primjereno da pored poslovnih prostora u koje su ljudi uložili novac postavljamo privremene objekte”, smatra Đurović.

 
Sa njegovim stavom slaže se i Osman Subašić (SDP).
 
“Očekivao sam da će Odbor za statut i propise uraditi određene ispravke izmjena i dopuna. Ne znam ko je od pravnika pripremio ovu Odluku za predsjednika opštine, ali meni ne bi pripremio više nijednu”, podvukao je Subašić.
 
Branka Nikezić (DPS) je istakla da lokalna samouprava vodi računa prvenstveno o ljudima kojima su privremeni objekti jedini izvor primanja od kojeg mogu da prežive tokom godine.
 
Marko Brnjada (DPS) procjenjuje da će izmjene i dopune predviđene ovim planom u Sutomoru iz sezone u sezonu donositi sve veći boljitak.
 
Plna upravljanja komunalnim i neopasnim otpadom u opštini Bar za period 2016. do 2020. godine usvojena je sa 19 glasova "za", dok je deset odbornika bilo "uzdržano".
 
Na predlog odbornika Sava Pavlovića (SD), odbornici su jednoglasno prihvatili da izdvoje po jednu dnevnicu za pomoć u liječenju dvanaestogodišnjeg Luke Mijača iz Bara.
 
Nastavak 18. sjednice zakazan je za 9. maj.