Društvo

Makina će se ponovo čuti kroz Crmnicu

by POBJEDA | 28:04:2017 | 12:14:07

Kako piše današnja Pobjeda, Opština Bar i Turistička organizacija Bar mogu početi realizaciju projekta “Trasom starog Ćira”.
 
Zeleno svijetlo dobili su juče od Vlade koja je razmatrala njihov prijedlog da im se ustupi na privremeno upravljanje i korišćenje zemljište u svojini države u opštini Bar. Riječ je o zgradi željezničkog depoa u selu Boljevići u Crmnici.
 
Turistička organizacija Bara u zahtjevu je navela da će se “Ćiro” značajno upotpuniti ponudu Bara i Crne Gore.
 
“Kroz crmničko selo Limljani voz  ‘Ćiro’ išao je dva i po sata. Selo je u vrijeme knjaza Nikole imalo pet željezničkih stanica, zbog čega je selo ušlo u Ginisovu knjigu rekorda”,  objasnili su u zahtjevu. Kako navode, projekat “Trasom starog Ćira” podrazumijeva kupovinu vozića sa jednim vagonom od ukupno 18 sjedišta, na eko i motorni pogon.
 
“Voz bi se kretao trasom kojom je ‘Ćiro’ išao, od Virpazara, kroz Boljeviće i Limljane, a tokom izleta turisti mogu posjetiti podrume vina i kulturne znamenitosti tog područja”,  objasnili su iz TO Bar.
 
U dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade navedeno je da Željeznička infrastruktura narednih deset godina ne planira bilo kakve investicione projekte na objektima i trasi stare pruge, te nema ograničavajućih okolnosti da se projekat realizuje.