Društvo

Potencijali kruzing destinacija na Jadranu

| 29:04:2017 | 09:45:54

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić učestvovao je na okruglom stolu na temu “Kruzing destinacije na Jadranu: izazovi, mogućnosti i strategije”, u okviru “Adriatic Sea Foruma – Cruise, ferry, sail & yachts” koji se održava u hotelu “Splendid” u Budvi.
 
Ovaj Forum organizuje poznata italijanska istraživačka i konsalting kompanija „Risposte turismo“, u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, JP „Morsko dobro“ i NTO.
 
Učešće na ovom dvodnevnom forumu imaju najznačajniji predstavnici i operateri iz oblasti kruzing turizma, državnih i lokalnih uprava i luka u regionu, a prisutan je i veliki broj domaćih i stranih medija.
 
“Rejon Jadrana ima preko 30 kruzing luka sa 5 miliona putnika, preko 40 feribot luka sa više od 17 miliona putnika i preko 330 objekata za brodski turizam, što dovoljno govori o potencijalu i značaju ovog vida turizma na Jadranskom moru, ne samo u Evropi, već i globalno”, rečeno je na forumu.
 
Jedan od zaključaka foruma je da je saradnja u regionu Jadranskog basena važna za ostvarivanje benefita svih strana, te da razlike ne treba da budu prepreke, već mostovi povezivanja. Takođe, saradnja svih činilaca na nivou grada (lokalnih vlasti i privrede) i države je veoma bitna i jedan od glavnih faktora uspjeha.