Društvo

Odložena skupština akcionara, BS traži mjesto direktora Luke?

by POBJEDA | 11:05:2017 | 11:09:27

Skupština akcionara “Luke Bar” juče nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer se na redovnoj sjednici nijesu pojavili predstavnici države, koja je većinski akcionar barske kompanije. Akcionari su trebali da donesu odluku o razrješenju aktuelnih i izboru novih članova odbora direktora, ali država još nije delegirala svoja četiri predstavnika u tom upravljačkom tijelu.
 
Prema saznanjima “Pobjede” iz više izvora, Bošnjačka stranka pretenduje da preuzme kontrolu nad “Lukom Bar”. Izvor “Pobjede”, blizak barskoj kompaniji, naveo je da Bošnjaci traže većinu u odboru direktora i mjesto izvršnog direktora. Do sada su u bordu bila dva predstavnika DPS-a, dok su po jednog predstavnika imali BS, Socijaldemokrate i manjinski akcionari. Dosadašnji članovi borda su predsjednik Predrag Ivanović i članovi Goran Jevrić, Sead Delalić, Stevo Pejović i Aleksandar Jovović, dok je izvršni direktor Slobo Pajović.
 
Akcionari “Luke Bar” su trebali da razmatraju i godišnje finansijske iskaze i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, kao i da usvoje izvještaj o radu odbora direktora. Neto dobit “Luke Bar” na kraju prošle godine iznosila je milion eura, što je 4,8 puta više nego u 2015. Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije odlučio je krajem aprila da poništi tender za prodaju 30 odsto akcija “Luke Bar”, jer, kako su kazali, predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore.
 
Pobjeda juče nije dobila odgovor iz Ministarstva saobraćaja, kojem je na čelu Osman Nurković, na pitanja zašto se predstavnici države nijesu pojavili najučerašnjoj sjednici, kao ni kada će država delegirati svoje nove članove u bord direktora.