Društvo

VIDEO: Održana Trka zdravlja

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 11:05:2017 | 15:49:49

Povodom 10. maja, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, NVO "Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja", uz podršku JPU "Vukosava Ivanović Mašanović", SRC "Topolica", "Doma zdravlja", Radio Bara i Bar infa i Atletskog kluba "Mornar", i ove godine organizovala je tradicionalnu "Trku za zdravlje", uz učešće barskih predškolaca i njihovih roditelja. Ova lijepa ideja još jedan je način da se najmlađima, ali i njihovim roditeljima ukaže na značaj fizičke aktivnosti u njegovanju najznačajnijeg ljudskog resursa-zdravlja.

 
Barski gradski stadion svake godine, u maju, zahvaljujući NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja” oživi na poseban način. Zajedno su u promociji zdravlja i fizičke aktivnosti djeca barskih vrtića i njihovi roditelji. Pobjednici u kategoriji "Mame i sinovi" su Arnela i Amar Hajdarpašić.
 
“Prepustila sam sinu taktiku i on je vodio trku. Zadovoljni smo rezultatom, Amar je pobijedio i u kategoriji ‘dječaci’. Divna je poruka i cilj ove manifestacije", kazala je za Radio Bar i Bar info Arnela Hajdarpašić.
 
Drugoplasirani u istoj kategoriji su Azra Mehović i njen sin.
 
“Prvi put učestvujemo i drugo mjesto, veoma smo zadovoljni", kazala je Azra Mehović.
 
Najbolja u kategoriji "mame" bila je Ivana Raković koja je istakla da je ovakva manifestacija izvanredan način promocije fizičke aktivnosti i zdravih stilova života od predškolskog uzrasta.
 
“Fantastično je bilo i sljedeće godine ću obavezno da se prijavim. Naredne godine ću da trčim sa sinom. Apelujem na mame i tate da nam se pridruže dogodine, neka budu pozitivan primjer svojoj djeci", poručila je Ivana Raković.
 
Organizatorka, predsjednica NVO "CEAZ" dr Snežana Barjaktarović-Labović, zadovoljna odzivom, uputila je poruku o neophodnosti fizičke aktivnosti za dobro zdravlje.


“Fizička aktivnost je važan dio svakodnevice. Apelujemo na roditelje da uključe svoju djecu u bilo koju aktivnost i da se i sami bave rekreacijom. Trideset minuta fizičke aktivnosti svakog dana izuzetno je velika dobrobit za zdravlje svakog od nas. Još jedna poruka jeste da za fizičku aktivnost nisu potrebna velika materijalna sredstva ili nisu uopšte potrebna. Ništa ne košta svakodnevna šetnja, u skladu sa zdravstvenim statusom. Preporuka je 30 minuta za odrasle i 60 za mlade, uz što manje vremena uz televizore i računare”, kazala je dr Barjaktarović-Labović, koja je izrazila posebno zadovoljstvo što su u velikom broju učestvovali i očevi i što su roditelji, kako je navela, bili posebno motivisani.
 
Direktorka JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" Gordana Mijović i dr Aleksandar Vujičić, član UO Atletskog saveza Crne Gore i jedan od čelnih ljudi AK "Mornar", koji svake godine podržavaju tradicionalnu "Trku za zdravlje", takođe su ukazali na značaj fizičke aktivnosti za zdravlje.
 
“Ovo je lijep način da se djeca usmjere. Naša ustanova u principu podržava sve ovakve aktivnosti. Imamo sjajnu saradnju sa NVO ‘CEAZ’. Mi, takođe u našem vrtiću duže od pet godina sprovodimo projekat ‘Zdravi stilovi života’ koji se bazira i na fizičkoj aktivnosti i na pravilnoj ishrani. Važan je boravak djece na svježem vazduhu i trudimo se da najmlađi, uvijek kada to dozvole vremenske prilike, budu u prirodi i u dvorištu. Oni su već naviknuti na kretanje, jer fizička aktivnost i sport su izuzetno važni za pravilno odrastanje djece", istakla je direktorka Gordana Mijović.

 
“Ovo je izuzetno lijepa manifestacija, dobro organizovana. Naš klub, kao i Atletski savez Crne Gore uvijek će podržavati ovakve inicijative koje su u funkciji promocije sporta, posebno atletike. Cilj je da što više djece trenira. Mi smo najmasovniji i najuspješniji klub u Crnoj Gori. Nadam se da ćemo uz ovakvu masovnost, kakva je danas bila ovdje, nastaviti da budemo najbolji klub i da ćemo postizati što bolje rezultate", istakao je dr Vujičić.
 
Dr Snežana Barjaktarović-Labović najavila je iduće godine novine u tradicionalnoj “Trci za zdravlje”, uz nove kategorije i nove sportske discipline, koje su danas pomalo i zaboravljene.

Rezultati po kategorijama:
 
Mame i ćerke:
1.Milena i Mirjana Vukčević
2.Jelena i Maja Sekulić
3.Anastasija i Dušanka Đurđević
 
Tate i ćerke:
1.Vasilisa i Goran Vukčević
2.Sofija i Božo Pejović
3.Darija i Vladan Kovačević
 
Tate i sinovi:
 1. Alen i Zeko Beharovic
 2. David i Dalibor Nikolic
 3. Marko i Mileta Vukovic
 
Mame i sinovi:
1.Amar i Arnela Hajdarpašić
2.Amin i Azra Mehović
3.Filip i Kristina Ukšanović
 
Djevojčice:
1.Uma Bahtijarević
2.Miona Pavlović
3.Ana Grubač
 
Dječaci:
 1. Amar Hajdarpašić
 2. Vukan Janković
 3. Aleksa Todorović
 
Mame:
 1. Ivana Raković
 2. Mirjana Vukčević
 3. Ivona Grgić
 
Tate:
 1. Nenad Gardašević
 2. Božo Pejović
 3. Samir Boljević
 
Vaspitačice:
 1. Tijana Milatović
 2. Mina Kovačević
 3. Andreja Gvozdenović
 
Vanredna trka:
 1. Reihan i Vedad Đurović i djed Skender
 2. Zorica i Strahinja Balšić
 3. Vanja i Ivona Grgić