Društvo

Odbijena žalba OT Logistic, usvojena Informacija o PoA

by Pobjeda | 17:05:2017 | 10:36:09

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odbio je kao neosnovane prigovore poljske kompanije “OT Logistics S.A.” na odluke Tenderske komisije za privatizaciju Luke Bar i Montekarga.
 
“Odlučujući po prigovorima kompanije OT Logistics S.A, Poljska, Savjet je donio rješenja kojima se odbijaju kao neosnovani prigovori te kompanije podnijeti protiv odluka Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera za privatizaciju društava Luka Bar AD – Bar, br. 02-134/2 i Montecargo AD – Podgorica, br. 02-135/2 od 27. aprila 2017. godine“, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.
 
Savjet je, dodaje se, informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije.
 

Usvojeni su Informacija društva “Port of Adria” AD – Bar o realizaciji obaveza iz Kupoprodajnog ugovora za Kontejnerski terminal i generalni tereti A.D. Bar i Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi Ugovora o kupoprodaji akcija privrednog društva “Kontejnerski terminali i generalni tereti“ AD Bar, zaključno sa 31. martom, koji je pripremila revizorska kuća “Ernst & Young” d.o.o. iz Podgorice.
 
“U Informaciji je navedeno da je investitor ukupno investirao 11.118.379 eura, između ostalog, u kontejnerski kran marke ‘Liebherr’, dvije dizalice za generalne terete marke ‘Terex’, mobilnu lučku dizalicu marke ‘Gottwald’, utovarivač kontejnera marke ‘Hyster’, terminalne traktore, poluprikolice, frigo-stanicu sa novom trafostanicom i dizel agregatom čime je ostvario 81,68 odsto Investicionog programa”, saopšteno je nakon sjednice. Navedeno je da se jedina preostala investiciona obaveza odnosi na sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 i da je do kašnjenja došlo zbog administrativnih barijera sa kojima se investitor suočavao u procesu parcelacije čije je otklanjanje trajalo gotovo dvije godine.
 
U Informaciji je navedeno da je sproveden postupak po tenderu za izvođenje radova, da će pet od osam prijavljenih kompanija biti pozvano da dostavi konačne ponude, kao i da bi radovi trebalo da budu okončani za 16-18 mjeseci.
 
“U dokumentu stoji da je investitor sproveo socijalni program u ukupnom iznosu od 6.518.076 eura, što čini 100,28 odsto obaveznog socijalnog programa. Za 230 zaposlenih koji su na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustili kompaniju, isplaćeno je u prosjeku 28.339 eura bruto, odnosno 24.048 eura neto po zaposlenom“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, obračun i isplata otpremnina izvršena je u potpunosti u skladu sa Kolektivnim ugovorom to čl. 135 i čl. 139, kako je zahtijevano odredbama Ugovora o kupoprodaji akcija KTGT AD, na dobrovoljnoj osnovi i uz aktivno učešće Sindikata. “U Informaciji je navedeno da je u posmatranom periodu ukupan prihod kompanije Port of Adria AD uvećan za devet odsto, dok su prosječne zarade uvećane za 35,69 odsto“, rečeno je u saopštenju.