Društvo

Proslavljen 95. rođendan škole Meksiko

by Željko Milović | 17:05:2017 | 12:59:44

Protekla nedjelja, od 8. do 12. maja, u školi “Meksiko” je protekla u znaku obilježavanja 95. rođendana ove obrazovne ustanove.
 
Započeta je već tradicionalnim literarnim i likovnim konkursima raspisanim povodom ovog značajnog datuma, obilježavanjem 9. maja - polaganjem cvijeća na Spomenik žrtvama fašizma u Popovićima, održavanjem Proljećnjeg krosa, štampanjem lista učenika i nastavnika “Primorac” i zaokružena svečanom priredbom u holu škole.

 
OŠ “Meksiko” osnovana je 1922. godine na Pristanu u kući uglednog  dobrotvora i mecene školstva  Mitra Iličkovića. Bio je to objekat sa četiri učionice, stanom za učitelja i dvorištem. U takvim uslovima radilo se sve do kraja Drugog svjetskog rata, kada je zbog povećanja broja učenika škola preseljena u adaptiranu baraku na raskrsnici pored željeznićke stanice. U ovom objektu je bila do 1964.god kada je država Meksiko u znak prijateljstva izgradila školu koja od tada nosi njeno ime. Nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine tadašnja škola je oštećena, pa se pristupilo izgradnji nove, na novoj lokaciji. Školska zgrada koj se i danas koristi izgrađena je 1986. godine.
 

Direktorica škole Elda Džanković Ibrišimović istakla je u svom govoru kako OŠ “Meksiko” broji 700 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja i ima 50 zaposlenih. Prepoznatljiva je po radu, trudu i uspjesima kolektiva i učenika.
 
“Već 95 godina koračamo stazom obrazovanja i vaspitanja. Svaki učenik i radnik utkali su u ovu školu dio sebe dok je ona mijenjala izgled i sadržaje rada. Tokom svih ovih godina planski je ulagano u nastavna sredstva tako da su kabineti i učionice opremljeni savremenim audio-vizuelnim sredstvima. Uspjesi koje smo ostvarili u prošlosti, oni koje ostvarujemo u sadašnjosti, u najvećoj mjeri predstavljaju podsticaj za nizanje novih uspjeha jer jedan uspjeh podstiče drugi, pa se samim tim oni iz godine u godinu nižu. Posebno bih istakla ovogodišnje uspjehe naših učenika na Državnom takmičenju – drugo mjesto iz biologije i treće mjesto iz matematike. Na festivalu kojeg organizuje Teatar ‘Čedo Dragović’ osvojili smo treće mjesto za glavnu žensku ulogu i drugo za scenografiju”, rekla je Elda Džanković Ibrišimović.