Društvo

Osveštana crkva posvećena Petru II Lovćenskom Tajnovidcu

izvor: mitropolija.me | 22:05:2017 | 13:00:21

U Baru je juče osveštana prva crkva posvećena Svetom Petru II Lovćenskom Tajnovidcu, koji se nalazi u porti hrama Svetog Jovana Vladimira.
 
Svetu liturgiju su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit mihalovsko-košicki Georgije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, istočnoamerički Irinej, pakračko-slavonski Jovan i dioklijski Kirilo.
 

U liturgijskoj besjedi, episkop Jovan je istakao da Njegoš vapi na svom krstu, ali mu spasenje opet dolazi iz tame: "I nije rešenje Gorskoga vijenca to što su istražili Turke sa Cetinja, nego u onome što kaže iguman Stefan tim ljudima: ‘Hajte, braćo, te se pričešćujte, a ja mičem sve na moju dušu’”.
 

Mitropolit Amfilohije je rekao da je prvi hram posvećen Lovćenskom Tajnovidcu “sletio sa Lovćena”.
 
“To se desilo kada je oskrnavljen njegov grob, njegove mošti utamničene, kada je oburdana njegova crkva koju je sam projektovao i sagradio i posvetio je svome stricu. Onda je iz tog kamenja podignuto, evo, četrnaest ili petnaest lovćenskih crkava. I sada, ne slučajno, i ovdje u Baru, pored ovoga veličanstvenoga hrama posvećenoga prvom našem svetitelju, kralju i mučeniku, i svjedoku samožrtvene ljubavi prema Bogu i prema bližnjima“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
 
On je rekao da su se tako spojili Lovćenski Tajnovidac i, kako ga je nazvao - Sveti Vladika Nikolaj – velikomučenik, i naš prvi mučenik.
 
Dodao je kako se nada da će naše pokoljenje i sva Crna Gora biti ispunitelj Svetiteljevog zavještanja, “da se vrati zlatni krst na Lovćen i da se ponovo Lovćenski Tajnovidac oslobodi iz tamnice”. “Da bi se kroz njega, kroz njegove svete mošti, kroz njegovo bogoslovlje, njegov um, njegovu mudrost i njegovo znanje podigla i obnovila duša Crne Gore”, rekao je Mitropolit Amfilohije.
 
Mitropolit Amfilohije je Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca posthumno darovao Isa Mahmutovića, koji je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka odbio da učestvuje u rušenju crkve na Lovćenu i zbog toga ostao bez posla. Odlikovanje je primio Isov sin Ćazim, koji je iz Pariza doputovao za ovu priliku. Vladika je istim priznanjem darovao dobrotvore hrama Rista Drekalovića, protomajstora Momčila Stanojevića i Milisava Miša Ostojića, a arhijerejskom pohvalnicom Miloša Bata Vukadinovića i Mladena Gajevića.
 

Dan ranije, u porti Hrama Svetog Jovana Vladimira je održana svečana duhovna akademija posvećena novosagrađenj crkvi.
 
Svečanu besjedu izgovorio je akademik Matija Beković, koji je kazao da je crkva Svetog Petra Cetinjskog oburdana sa Lovćena, “ali da nije nestala nego je osvitala na drugim mjestima”.
 
“Kao u ono doba kad su crkve letjele. Za sada ih ima deset-petnaest, više nego vlašića. Kao da se rađaju iz svakog kamenčića oburdanog sa Lovćena. Kao da su četiri domaća sveca, čijim likovima je bila ukrašena, razletjeli na sve četiri strane i ustali da je brane”, rekao je Bećković. On je dodao da najnoviju lovćensku crkvu u Baru podiže svetac svecu – Sveti Jovan Vladimir Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu.
 

“Sadašnji Mitropolit, ako tako smijem reći, nije imao kuće, ako kućom ne zovemo onu u kojoj se kao Risto rodio, ali je kao Amfilohije napravio kuće za sve ljude kakve Crna Gora nikad nije vidjela poput sabornog hrama u Podgorici i ovog u Baru, pa je ozidao kuću i Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu”, kazao je Bećković, koji je na kraju pozdravio sabrane na akademiji pozdravom: “dogodine na Lovćenu”.
 
U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: KUD i Hor “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara, Ljiljana Popović i etno sastav “Živa voda” iz Beograda, SPD “Jedinstvo” iz Kotora, barska etno grupa “Darovi Svetog Jovana Vladimira”, Danica Crnogorčević i narodni guslar Slavko Aleksić.