Društvo

Završeni Dani Svetog Jovana Vladimira

Bar Info / photo: mitropolija.me | 04:06:2017 | 21:32:40

Iznošenjem Krsta Svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije za Trojičindan, uz liturgiju koja je služena u crkvi na vrhu ove planine, okočano je svetkovanje Dana Svetog Jovana Vladimira, u organizaciji Crkvene opštine Bar Srpske pravoslavne crkve.
 
Započelo je u četvrtak služenjem liturgije na ostacima trikonhosa na Topolici, nastavilo se u petak kad je liturgija služena na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu, a u subotu je bio centralni dan proslave.
 

U sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira mitropolit SPC Amfilohije je služio arhijerejsku liturgiju povodom slave ovog crkvenog objekta.

"Hram Svete Trojice nije podignut na Rumiji u ime ni ovoga, ni onoga naroda, nego u ime Boga ljubavi. Sveta Trojica grli sve zemaljske narode svojom ljubavlju i zrači sa svete planine Rumije, prizivajući svako ljudsko biće, svaki narod, ne na mržnju nego na ljubav, ne na laž, nego na istinu. Zato nije dobro da se ovaj simbol ljubavi na Rumiji pretvara u simbol bilo kakvog razdora“, rekao je on.
 

Mitropolit Amfilohije je uručio orden Svetog Jovana Vladimira oficiru Vojske Crne Gore Draženu Vlahoviću "za učinjeno dobro djelo bezbjednog prenošenja Crkve Svete Trojice na vrhu Rumije 2005. godine“.

U popodnevnim satima organizovana je svečana litija ulicama Bara.