Društvo

Barska marina prva u državi sa Plavom zastavicom

by Vjera Knežević Vučićević; photo by Anto Baković | 05:06:2017 | 15:09:51

AD Marina Bar je od danas, na dan obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine, postala prva marina u Crnoj Gori u kojoj se vijori “Plava zastavica”. Program ovog uglednog ekološkog priznanja se u Crnoj Gori realizuje od 2003. godine, kada je NVO “Ekom” postala nacionalni operater.
 
“Počeli smo sa šest pilot-plaža, a danas imamo 24 plaže i jednu marinu koje su nosioci sertifikata. Očekujemo da ćemo ih već naredne godine imati 30, s obzirom da više od polovine plaža završava drugu godinu u pilot-statusu, pa mogu konkurisati” - kazao je izvršni direktor NVO “Ekom” Saša Karajović, podsjećajući da program “Plava zastavica” ove godine slavi tri decenije postojanja.
 
Plaže Safari Beach i Plavi horizonti su deset godina zaredom zavrijedile da viju simbol kvaliteta i ekoloških standard, istaknuto je na svečanosti u barskoj marini. Dodijeljena su i priznanja za pet uzastopnih godina u ovom programu plažama Amara Beach na Oblatnu i Sveti Toma u Bečićima.
 

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić istakao je da poštovanjem ekoloških standarda u kvalitetu Crna Gora može biti konkurentna ostalim evropskim destinacijama.
 
“Dodjela sertifikata barskoj Marini biće dobar primjer ostalim lukama u Crnoj Gori i promociji države kao atraktivne nautičke destinacije” - poručio je Jelušić.
 

Izvršni direktor Marine Radovan Orlandić podvukao je da ovakvo priznanje doprinosi visokom pozicioniranju AD Marina Bar u regionalnom i nacionalnom nivou pomorske privrede i obezbjeđuje potvrdu kvaliteta asortimana usluga u svijetu nautičkog turizma.
 
Inicijativa i trogodišnji rad na implementaciji novih sistema upravljanja koji su u skladu sa međunarodnim strandardima pokrenuti su od strane poslovnog partnera SUST- marine, Agencije za zaštitu životne sredine i inostranih partnera.  
 
Ove godine 14 plaža je obuhvaćeno pilot-projektom kao konkurenti za dobitnike sertifikata plave zastavice. U opštini Bar sertifikat je uručen kupalištu “Korali” u Sutomoru. Ukupno će biti dodjeljene 24 plave zastavice za kupališta- u Herceg Novom jedna, u Titvu tri, u Budvi 11, u Baru dvije i Ulcinju sedam.
 
“Ova plava zastavica je priznanje za sve napore koje činimo da naša obala bude prepoznata kao kvalitetna destinacija. Čestitam Marini jer su prvi dobitnici u kategoriji marina. To je potvrda da je Bar nautički centar koji ima značajno mjesto na mapi atraktivnih destinacija” - poručio je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

 

Rukovodilac projekta Sust marina Branislav Dragović je podsjetio da je AD Marina Bar pored ove, prvi dobitnik i ISO sertifikata 9001 i ISO 14001 izdanje iz 2015. godine, pa je realno uskoro očekivati i ostala priznanja koja se odnose na kvalitet rada.
 
Na svečanosti dodjele plave zastavice uručene su i nagrade mladim promoterima savremenih ekoloških standarda. Andrija Babović iz  OŠ “Milorad Musa Burzan” iz Podgorice je dobitnik prve nagrade za fotografiju u kategoriji od 11 do 14 godina, a Nikolina Golubović iz Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” osvojila je specijalnu nagradu za fotografiju u kategoriji od 15 do 18 godina. Lucija Milović iz OŠ Blažo Jokov Orlandić iz Bara je dobitnica druge nagrade u kategoriji članaka za starosnu kategoriju od 11 do 14 godina.
 
Svečanost su muzikom oplemenile sestre Anđela i Slađana Janković iz Bara.