Društvo

Eko članak Lucije Milović drugi u svijetu

by Ivanka Leković | 05:06:2017 | 23:02:01

Lucija Milović, učenica VIII razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, osvojila je drugo mjesto na međunarodnom takmičenju za mlade eko-reportere, u kome su učestvovale škole iz čitavog svijeta. Njoj su danas dodijeljeni nagrada i diploma na svečanosti uručenja Plave zastavice u Baru.
 
Drugo mjesto Lucije Milović na svjetskom takmičenju YRE - Young reporters for the Environment je najveći od dosadašnjih uspjeha učenika iz barskih škola, u deset godina koliko crnogorske obrazovne ustanove učestvuju na ovom konkursu. Na takmičenju 2014. godine, Zorana Đukić iz Bara, osvojila je prvu nagradu za fotografiju (kategorija 15-18 godina), ali kao učenica Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja.
 

Pravo učešća je Lucija stekla pobjedom na nacionalnom nivou u najzahtjevnijoj od tri kategorije – pisanje eko-članaka, a na osnovu preporuka međunarodne koordinacije Mladih eko-reportera, odnosno NVO “EKOM”, kao nacionalnog operatera ovog programa.
 
U kategoriji eko-članaka dužine do 1000 riječi, autora starosti od 11-14 godina, Milović je učestvovala sa radom “Illegal Landfills in Bar Municipality” (“Nelegalne deponije u barskoj opštini” – pročitajte ga OVDJE). Ispred nje u ukupnom poretku bila je Amanda Amaeshi iz Škotske, a treće mjesto je zauzela Ameen Rabea iz Izraela.
 

“Ideja za učešće je bila moje nastavnice i mentorke Tanje Kragulj, a temu sam odabrala nakon što sam, dok sam obilazila barsku opštinu, vidjela gomilu nelegalnih deponija. Što je bilo još čudnije, čim bi komunalci očistili jednu, već sjutradan bi se na istom mjestu stvorila druga nelegalna deponija. Čak se, vozeći se porodično prema Ulcinju, čitava naša porodica zabavljala brojanjem novoniklih deponija od prvog do zadnjeg tunela na magistrali. Moj otac je novinar i on mi je pokazao na koji se način pišu ovakvi tekstovi i omogućio kontakt sa ljudima iz Komunalne djelatnosti i lokalnih medija, koji su mi pomogli u nalaženju podataka. Konačnu verziju teksta je sa mnom uobličila moja mentorka, a na engleski jezik članak je prevela nastavnica Jovana Plamenac”, objašnjava Lucija kako je došla do nagrade.
 
Ističe da se “potajno nadala prvom mjestu u Crnoj Gori”, a da joj je, što se međunarodnog dijela takmičenja tiče, “bilo bitno da uđe samo u uži izbor”, te da je “drugo mjesto veliko iznenađenje, s obzirom na veliku konkurenciju mojih vršnjaka iz čitavog svijeta”. Kako kaže, njena mentorka, prof. Kragulj, predložila je da iduće godine učestvuje u ozbiljnijim ekološkim akcijama vezanim za more, pa se nada kako će se to i ostvariti.
 
Žiri međunarodnog konkursa “Young Reporters For The Environment” ove je godine zasijedao u Kopenhagenu, u Danskoj, a nagrade su dodjeljivane u kategorijama “eko članak”, “fotografija” i “video rad”, i po starosnim dobima 11-14, 15-18, 19-21 godina. Pored Borisa Šušmaka - člana Uprave FEE (“Foundation for Environmental Education”) i Antti Kaartinena iz Evropske agencije za okolinu (EEA), u žiriju su bili novinari, stručnjaci za komunikacije pri UNESCO-u, filmski producenti, fotografi...

 

Veliki uspjeh crnogorskih učenika dodatno je utemeljen prvim mjestom Podgoričanina Andrije Babovića za fotografiju u konkurenciji djece od 11 do 14 godina, i počasnim priznanjem za Nikolinu Golubović, takođe iz Podgorice, i takođe u kategoriji fotografije za srednje škole.
 
“Lucijin rad je bio specifičan i odlično ocijenjen, pa sam danas na dodjeli priznanja rekao opštinskim zvaničnicima Bara da bi trebalo dobro da ga pročitaju, jer će puno naučiti iz njega o gorućem problemu. Izuzetno sam zadovoljan uspjehom na međunarodnom konkursu ‘Young reporters for the Environment’, jer Crna Gora, po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 26 zemalja dijeli prvo mjesto sa Švedskom. Po dvije nagrade osvojili su mladi ekoreporteri iz Maroka, SAD, Južne Koreje, Portugala i Slovačke”, rekao je za Bar Info Saša Karajović, koordinator EKOM-a.
 
Učešće u programu “Mladi ekoreporteri” traje pod organizacijom Udruženja za ekološki konsalting u CG - EKOM od 2008. godine. Do danas je učestvovalo 59 osnovnih i 32 srednje škole sa preko 2000 učenika i oko 100 mentora, odnosno oko 2.600 radova.  Radovi iz Crne Gore osvojili su 20 nagrada na međunarodnim takmičenjima od 2008. do 2016. godine.