Društvo

Barske srednjoškolke na eko-festivalu u Portugalu

by Silvija Vukelić | 07:06:2017 | 13:56:25

Učenice Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, Anastasia Rusevič i Ana Kočović, nedavno su se vratile iz Portugala gdje su učestvovale na ekološkom filmskom festivalu “Bgreen”.
 
Ovaj festival sedmu godinu zaredom organizuje “Oficina - Instituto Nun'Alvres”, stručna škola iz mjesta Santo Tirso. Takmičenje je namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima iz cijelog svijeta, koji imaju između 13 i 21 godinu. 
 

Vođene brigom o životnoj sredini, Anastasia i Ana su snimile eko-video pod nazivom “If not us, who? If not now, when?” (“Ako ne mi, ko? Ako ne sada, kada?”), koji se sa još 18 videa iz Portugala i 10 iz drugih zemalja (Argentine, Brazila, Norveške,Francuske, Hrvatske...) plasirao u finale.
 
Imale su, kažu, jasnu viziju kako i šta žele da prikažu.
 
“Sve smo pripremile u dva dana. Kadrovi su snimani u Baru i Sutomoru. Željele smo da prikažemo sve što nam priroda daje, a kako mi njoj vraćamo. Najzahtjevnija je bila montaža, jer je sve to, prema propozicijama za učešće, trebalo da stane u, ni manje ni više, nego 45 sekundi. Iznenadile smo se kad su nam javili da je naš film ušao u finale. Tamo smo saznale da su neki finalisti svoje filmove pripremali čak pola godine, a dolazili su iz škola u kojima izučavaju video produkciju, montažu i slično, što znači da je konkurencija bila zaista jaka“, priča Anastasija Rusevič, koja se u slobodno vrijeme bavi i fotografijom.
 

Njena drugarica Ana Kočović ističe da je oduševljena organizacijom festivala.
 
“Svaki od pet dana bio je isplaniran. Odmah po dolasku smo dobili plan i program dešavanja. Mjesto u kojem smo bile je jako lijepo, ekološki uređeno. Imale smo priliku da vidimo puno interesantnih biljaka i drveća, kojih nema u Crnoj Gori, zatim muzej biologije i geologije. Obišle smo Porto, Bragu i neke od kulturno-istorijskih znamenitosti u okolini. Poseban utisak na mene ostavilo je mjesto Bon Jesus koje je pod zaštitom UNESCO-a”, priča Ana Kočović.
 
Učenicama je, između ostalog, posebno zanimljiva bila edukativna radionica o snimanju filma, održana u sklopu festivala.
 

“To će nam puno značiti u daljem radu, jer planiramo da konkurišemo  i naredne godine”, najavila je Ana, a Anastasia otkrila da već imaju ideju za sljedeći video.
 
Za festival “Bgreen” su saznale od svoje mentorke Danijele Đoković, profesorice biologije koja je preuzela brigu oko organizacije učešća, ali koja na žalost nije bila u mogućnosti da sa njima putuje.
 
“Učenice su zaista sa velikim entuzijazmom pristupile ovom projektu. Bile su oduševljene kad nam je stiglo obavještenje da je njihov film u finalu. Naravno, najveći problem su bile finansije. Ipak, nisam željela da propuste priliku. Poslala sam molbu za sponzorstvo na preko 20 adresa, između ostalih i Ministarstvu prosvjete, koje bi trebalo da podrži ovakve projekte, ali se na poziv jedino odazvalo preduzeće ‘Kalamper’. Na kraju su roditelji učenica finansirali njihov put, a dio troškova je pokrila škola”, kazala je za Bar Info prof.Đoković i dodala da je “ovo putovanje nešto što će učenice sasvim sigurno pamtiti cijelog života i da bi ovakve projekte trebalo podržavati, jer su u Portugalu one bile predstavnice svog grada i države”.
 
Pratilac na putu ovim talentovanim srednjoškolkama bila je profesorica biologije i hemije Dragica Radović, inače pokretač Ekološke sekcije u SEUŠ.
 
“Naša planeta nam je zapravo prvi dom, zato je važno uticati na svijest mladih o zaštiti životne sredine. Treba da shvate koliko je bitno da čuvamo našu okolinu i brinemo o njoj, jer sve što damo to nam se i vrati. Žao mi je što se, u odnosu na Portugal, kod nas ono o čemu govorimo u vezi sa ekologijom, ne primjenjuje dovoljno u praksi”, kazala je prof. Radović.