Društvo

VIDEO: Dolazak kruzera Thomson i najava novih linija

by Vesna Šoškić; photo: S.Zabijako, snimatelj: A.Karađuzović, montaža: S.Sukalić | 07:06:2017 | 20:11:18

Uplovljenjem broda “Thomson Spirit” sa oko 1.200 engleskih turista danas je počela nova kruzing sezona u Baru, koji je od prošle godine zahvaljujući višegodišnjim naporima kompanije “Allegra Montenegro” uvršten na mapu atraktivnih kruzing destinacija.
 

“Prednost barske rivijere ogleda se u brojnim atraktivnim lokaliltetima, kulturno-istorijskim spomenicima, kontrastu i ljepoti morske i jezerske obale. U Baru nema izražene frekvencije putničkih brodova kao u Kotoru, a odavde je turistima jednostavnije doći i do obližnjih gradova, Budve, Podgorice, manastira Ostrog”, kazao je direktor kompanije “Allegra Montenegro” Mihailo Vukić, koji je prenio pozitivne utiske kapetana broda i turista. On je najavio i realizaciju ugovora sa drugim svjetskim kompanijama, prije svega sa italijanskim partnerima, koji bi otvorili liniju Bar-Bari-Drač, a već u julu i avgustu Vukić očekuje i spajanje obala Dubrovnik-Budva.
 

“Krajem juna u Bar će stići predstavnici kompanije ‘Snav’, koji su tražili razgovor sa Unijom poslodavaca i privrednicima iz Bara. Pokušaćemo da postignemo dogovor da njihov brod ‘Toscana’, koji saobraća iz Barija za Drač, makar jednom nedjeljno preusmjere u Bar. Na taj način ‘pojačali"’bismo liniju sa Barijem. Da bi realizovali tu ideju, neophodno je da brod koji je dugačak 164m pristane na gat 5 i da se obezbjede uslovi za to. To bi automatski značilo otvaranje Bara prema Italiji, što bi bila prava stvar i za sve barske privrednike i špedicije koji sada nemaju zadovoljavajući obim posla. Odlično je što je ‘Jadrolinija’ stigla kod nas, ali ima prostora da se Bar poveže i sa ostalim mediteranskim lukama”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Vukić, koji navodi da je hendikep pristajanje kruzing brodova na gat 2 kompanije “Port of Adria”, koji je znatno udaljen od glavne kapije Luke Bar. “Adekvatniji doček putnika bio bi na gatu 5”, smatra Vukić.
 

“Srećni smo i veoma zadovoljni što su naši višegodišnji napori urodili plodom i što se polako obistinjuje moja želja i moje kompanije ‘Allegra’ da Bar bude nova kruzing destinacija. To odgovara i ljudima ovdje i turistima koji su prezasićeni nekim dosadašnjim destinacijama i traže nešto novo”, zaključuje neumorni entuzijasta i prvi čovjek “Allegre” Mihailo Vukić.
   

Dobrodošlicu putnicima poželjeli su predsjednik barske Skupštine Radomir Novaković i potpredsjednica Opštine Sanela Ličina. Novaković je kapetanu i posadi broda poklonio autentičan barski proizvod –djevičansko maslinovo ulje Seada Kolara i knjigu “Bar s druge strane ogledala” publiciste Željka Milovića.
 

“Nadam se da će vam se svidjeti naš lijepi grad i da ćete se ponovo vratiti u Bar”, kazao je Novaković.