Društvo

Vodovod spremno dočekuje sezonu

by Vjera Knežević Vučićević | 09:06:2017 | 10:50:12

“DOO Vodovod i kanalizacija spremno dočekuje ljetnju sezonu. Radovi na najvećem infrastrukturnom projektu- izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže realizuju se planiranom dinamikom”, potvrdio je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info izvršni direktor Vodovoda mr Zoran Pajović.
 
“Svi radovi iz seta mjera u okviru treće faze vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na crnogorskom primorju, u Baru se odvijaju prema planu. U toku su završni radovi na izgradnji rezervoara Šušanj 2, veznog cjevovoda između regionalnog vodovoda i rezervoara Šušanj 2 i veznog cjevovoda rezervoar Šušanj 2- rezervoar Šušanj”, objašnjava Pajović. On ističe i da je pri kraju izgradnja nove fekalne pumpne stanice Botun sa pripadajućim potisnim cjevovodom, pa se njihovo puštanje u rad planira za nekoliko dana.
 
I žitelji užeg gradskog jezgra mogu biti zadovoljni - nakon višemjesečnih radova u toku je asfaltiranje, odnosno vraćanje u prvobitno stanje oštećenih površina nakon rekonstrukcije vodovodne mreže u Borskoj ulici. Narednih dana isti posao slijedi i u Makedonskoj ulici.
 
“Uskoro počinje i asfaltiranje lokalnog puta u naselju Bjeliši iznad željezničke pruge gdje je završena izgradnja fekalnog kanalizacionog kolektora. U prvobitno stanje biće vraćen i lokalni put u naselju Pobrđe u Sutomoru”, navodi direktor barskog Vodovoda.
 
Po uobičajenoj praksi svi radovi u gradskim zonama će tokom sezone biti obustavljeni, a nastaviće se po njenom završetku. Mašine ipak, neće stati u svim djelovima barske opštine.
 
“Tokom ljeta planiramo izgradnju fekalnog kanalizacionog kolektora u naselju Polje, a s obzirom da je u pitanju kompleksan posao, ti radovi će se nastaviti i nakon sezone. Tokom ljeta radiće se i na asfaltiranju i vraćanju u prvobitno stanje lokalnog puta u Bjelišima ispod željezničke pruge, kojim je trasiran novi fekalni kanalizacioni kolektor”, kaže Pajović.

 
Za stanovnike dijela zaleđa nevolje sa vodosnabdijevanjem počele su već početkom juna uvođenjem restrikcija prvog stepena. Korisnici koji se snabdijevaju sa izvorišta Sustaš zbog smanjenja izdašnosti vodu nemaju od sedam do 19 časova. Cjelokupno područje je izolovano i zavisi isključivo od izdašnosti tog izvorišta koje trenutno iznosi 4,9 litara u sekundi, a tokom jula i avgusta pada na 2,2 do 2,5 litra. Višedecenijska je praksa da se u zavisnosti od hidrološke situacije za potrošače iz ovog dijela opštine uvode dva stepena restrikcije.
 
“Prema Generalnom rješenju čija realizacija predviđa trajno rješavanje vodosnabdijevanja naselja koja gravitiraju izvorištu Sustaš, neophodna je izgradnja novog rezervoara Stari Bar u kojem bi se prihvatala voda iz sistema Regionalnog vodovoda i izgradnja cjevovoda u naslju Marovići, što objektivno prevazilazi finansijske mogućnosti opštine”, objašnjava Pajović.
 
Do tada jedina nada za mještane ovog dijela Bara je poboljšanje hidrološke situcije, što bi značajnije uticalo na povećanje izdašnosti izvorišta i ukidanje restrikcija tokom ljeta.