Društvo

Tribina o ugroženosti hrišćana na Bliskom istoku

by Ivanka Leković | 11:06:2017 | 15:55:51

“Hrišćani na Bliskom istoku posljednjih godina, kao i umjereni muslimani, žive sve teže i prinuđeni su da se iseljavaju”, rečeno je, između ostalog, na predavanju koje je u Dvorcu kralja Nikole, sinoć održao dr Suheil Farah.
 
U ime organizatora, Srpskog kulturnog društva “Slovo ljubve”, gosta i prisutne na predavanju pozdravio je sveštenik Slobodan Zeković. On je, citirajući Jevanđelje, rekao “Gospod je rekao da će doći vrijeme kad će vas goniti, i da će, ubivši vas misliti da Bogu žrtvu prinose”. Nažalost, smatra on, ove su se riječi obistinjavale kroz vjekove, a posebno danas na Bliskom istoku, gdje hrišćani “stradaju možda i više nego za vrijeme Rimljana”. Zeković je kazao da cio hrišćanski svijet pogađa patnja hrišćana na Bliskom istoku.
 
Ana Bilikova, novinar TV “Russia today”, orijentalista, istakla je da dr Faraha zna dugo, te da pri svakom susretu otkriva nešto novo o njemu.
 
“Upoznala sam ga kao rusofila, istraživača hrišćanske civilizacije, zatim kao medijatora između pravoslavne i islamske kulutre, zatim kao čovjeka koji se interesuje za sudbinu svijeta“, kazala je ona.
 
On je istakla da je danas u svijetu zaboravljeno da je Bliski istok kolijevka hrišćanstva i da mnoge tradicije koje čuva hrišćanska crkva imaju hiljadugodišnju tradiciju. Ona smatra da se danas na tom prostoru dešava “proces dehristijanizacije”.
 
Ispričala je, kako je istakla jednu istinitu, ilustrativnu, ali i pomalo bolesnu anegdotu.
 
“Iz zone koju je ISIL okupirao, Arapin hrišćanin želi da pobjegne. On, naravno, nosi bradu, ženu je obukao u burku, i na granici ga pripadnici ISIL-a pitaju da li je musliman. Odgovara da jeste, a kad mu traže da im čita Kuran, on na arapskom govori Bibliju. I puste ga. Žena, sva prestravljena, pita muža je li lud, a on joj odgovara – ‘Da on zna Kuran, ne bi progonio hrišćane’“, ispričala je ona.
 
Doktor filozofskih nauka, profesor na Libanskom univerzitetu, član Ruske akademije obrazovanja, rektor Otvorenog univerziteta “Dijalog civilizacija” Suheil Farah, istakao je da je tema o kojoj govori “tužna, mučna i tragična“.
 
Brojni njegovi radovi posvećeni su sudbini civilizacije na Bliskom istoku i kao poseban zadatak on ističe potrebu očuvanja “vrijednosti koje nas ujedinjuju”.
 
“Pošto sam se slučajno rodio kao pravoslavac, dao sam sebi zadatak da inovjernim pokažem svoju vjeru, da budem vrsta kanala da pokažem da smo svi isti. Najinteresantnije je kad čovjek pokuša i uspije da živi u ovom raznovrsnom svijetu gdje ima bogatstvo različitih religija, kultura i civilizacija. Ta simfonija je najljepše što postoji među ljudima“, ističe on.

 
Međutim, kad neki član tog “simfonijskog orkestra” ne svira kao i ostali, nastaju religiozni fanatizami ratovi, ističe dr Farah.
 
“U svom životu upoznao sam divne, tolerantne muslimane, koji uporište za to nalaze u Kuranu, i sami rade da dijalogom povezuju ljude. Međutim, pojavila se, politička vrsta islama koja je osvojila ‘i um i srca islamske omladine’. U tu vrstu islama spadaju Vehabijski pokret, Muslimanska braća, Iranski šiitski muslimanski pokret i Al Kaida, odnosno ISIL.”, kazao je.
 
“Od političkog islama svi stradamo - umjereni muslimani, hrišćani, suniti i šiiti“, kazao je dr Farah, ističući da je najviše hrišćana emigriralo sa Bliskog istoka 19. i 20. vijeku, ali da je iseljavanja zadnjih godina sve veće.
 
“Već tada počinje i da se osjeća uticaj Zapada, koji rado prima obrazovane i sposobne ljude sa ovih prostora“. Međutim, profesor ističe da oni brzo gube sebe u jednom svijetu posvećenom drugim vrijednostima.
 
“Hrišćani su sada između tri ognja: agresivni tradicionalni islam, suviše jak i opasan pritisak islama i potajno miješanje Zapada u sve to”, smatra on.
 
I sam dr Farah je iz Libana, a njegova porodica raseljena je širom svijeta.
 
“Rodio sam se u Libanu, sad živim u Rusiji. Dva ujaka su mi u Rusiji, stariji sin u Sidneju, nećak u Švajcarskoj, drugi nećak u Francuskoj, braća u Meksiku, a sestre u Kanadi“, rekao je on i dodao da trenutno u Brazilu ima dva puta više libanskih hrišćana nego u Libanu.
 
Dr Farah je kazao da postoje inicijative ljudi koji pokušavaju da spriječe odlazak hrišćana, ali su “skromne i umjerene”.
 
Sa druge strane, ruše se hrišćanski hramovi i škole. Ipak, Farah kaže da ruska država i crkva materijalno pomažu ugroženo stanovništvo. Pomoć u zadnje vrijeme stiže i od Vatikana, a, kako on kaže – “Bitno je da se ne osjete samima, da znaju da neko misli na njih”.