Društvo

Meksički Indijanci uveseljavaju Barane na šetalištu

by Anđela Andrijašević | 16:06:2017 | 10:33:41

Ovih dana, pažnju građana i turista na gradskom korzou privlače neobični gosti.
 
Riječ je o dvoje Indijanaca, Rumiju i njegovoj supruzi Huliji, koji pojavom i muzikom izazivaju veliko interesovanje, pa gotovo da nema prolaznika koji nije zastao da pogleda njihov nastup.
 
Odjeven u tradicionalnu nošnju, sa zadivljujućim perjanicama na glavi, Rumi pjeva uz matricu i na neobičnim instrumentima stvara opuštajuće i zanimljive melodije.

 
Zauzeti poslom, Rumi i Hulija nisu imali vremena za dugačke razgovore. Rekli su za Bar Info da dolaze iz Meksika i da pripadaju plemenu Huave, a u Crnu Goru su stigli nakon Njemačke i Švajcarske. Žele da predstave svoju kulturu i tradiciju i da je približe evropskim narodima.
 
Ovaj dvojac pokušava zaraditi i po koji euro, prodavajući svoje rukotvorine. Pored panovih frula, različitih svirala i jeftinih raznobojnih pletenih narukvica, posebnu pažnju privlači tzv. hvatač snova.

 
Originalni indijanski hvatač snova bio je krug prečnika oko desetak centimetara, koji se pravio od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem. Krug simbolizuje dnevno kretanje sunca. Perje simbolizuje „dah života“.
 
Da li zbog doze mističnosti ovog para koji ne otkriva sve, ili zbog mišljenja koje imaju ljudi o natprirodnim moćima indijanskog naroda, ili, pak, zbog hipnotišuće i smirujuće muzike koju proizvode, čini se da Rumiju i Huliji posao ide dobro, pa, na kraju, svi odlaze zadovoljni.