Društvo

Izviđači iz Bara na trodnevnom kampu u Buljarici

| 18:06:2017 | 13:28:03

Izviđački odred „Jadran“ iz Bara, je za svoje članove od 7 do 15 godina organizovao III Izviđačko-edukativni kamp “Budi izviđač” u Buljarici.
 
Oko 140 sadašnjih i budućih članova Izviđačkog odreda “Jadran” iz Bara i 25 članova Izviđačkog odreda „Budva“ je učestvovalo na kampu Izviđačko-porečanskog odreda “Jadran” iz Skoplja. Djeca su se za tri dana druženja upoznala sa skautizmom i naučila jedinstvenu školu života.

 
“Prepoznajući skautizam kao vid neformalnog obrazovanje koji je jedan od bitnih faktora koji nedostaju današnjem školsko obrazovnom sistemu, mi smo uspjeli da upoznamo djecu za onim što klasični školski sistem nije u mogućnosti da im pruži kroz redovan proces”, kazao je za Bar Info, starješina Izviđačkog odreda “Jadran” Mićo Baltić.
 
Animacija i obuka na ovom trodnevnom kampu su obuhvatili izviđačke vještine: upoznavanje sa skautskim pokretom, čvorologija, šatorizacija, boravak u šatoru u neutralnim uslovima, signalizacija, orjentacija u prostoru, prva pomoć, pravljenje kabanice od šatorskog krila, putni znakovi i njihova primjena, vazdušna puška, luk i strijela, izviđačke igre i izviđački maskenbal.

 
Sve ove aktivnosti su uspješno realizovane uz stručnu pomoć starješina dva bratska odreda “Jadran” iz Skoplja i “Jadran” iz Bara, koji tijesno sarađuju u svojim aktivnostima, kao i starješina odreda “Budva” . O uspjehu prethodnih kampova ovoga tipa govori interesovanje djece i njihovih roditelja koji se u velikom broju prijavljuju za aktivnosti u prirodi.

 
“Pored izviđačkih disciplina, još jedan uspješno realizovan cilj ovoga kampa je bio da djeca provedu što više vremena u prirodi sa svojim vršnjacima. Radili smo na poboljšanju verbalne komunikacije, koja je u današnjem vremenu zapostavljena zbog svojevrsnog tehnološkog buma. Djeca imaju uglavnom virtuelne prijatelje sa kojima ne razgovaraju, nego se sporazumijevaju na drugi način”, pojasnio je Baltić.