Društvo

Rimokatolici proslavili Tjelovo

by Ivanka Leković | 19:06:2017 | 11:01:20

Rimokatolički vjernici iz Sutomora, Šušanja i Zubaca prisustvovali su u četvrtak Svetoj misi na ostacima Ratačke opatije, na praznik Tjelova.
 
Župnik sutomorski don Dejan Turza podsjetio je na običaj da rimokatolici imaju zavjet izlaska na Ratac dva puta godišnje, na Tjelovo i na Veliku Gospu.
 
Ratačka opatija nalazi se na krajnjoj sjeverozapadnoj tački barskog zaliva, na istoimenom rtu, između Sutomora i Bara. Njen nastanak veže se za benediktinski red katoličke crkve, koji su osnovali ovo monaško središte, najvjerovatnije početkom XI vijeka, dok se sam manastir Bogorodice ratačke prvi put pominje 1247. godine. Ratac je bio najprije posvećen Svetom Mihailu, kako se vidi iz prvog pisanog podatka o manastiru iz 1247. godine. Početkom XIV vijeka, dakle oko pola vijeka kasnije, već je bio posvećen Svetoj Mariji.

 
Danas je Ratačka opatija uglavnom zarasla u mediteransku makiju, a zasvođen je i sačuvan samo glavni oltar nekadašnje bazilike B, sada oltar crkve Svete Marije.
 
Katolici na Ratac vjekovima odlaze dva puta godišnje, za Tjelovo (Sveti četvrtak, 60 dana poslije Uskrsa) i 15. Avgusta, za Veliku Gospu, bosi. Pravoslavni vjernici idu u hodočašće 3. juna, za Konstantinovdan.