Društvo

Ivanović: Predsezona najavljuje rekordno ljeto

by Vjera Knežević Vučićević | 19:06:2017 | 12:57:04

Prema zvaničnoj evidenciji broj registrovanih gostiju koji se odmaraju na barskoj rivijeri je 7.022, što je za 11% više u odnosu na isti period prošle godine. Stranih turista je 6.832, što je 9% više nego lani u isto vrijeme. Od toga oko 1.607 boravi u hotelima, što je 14% više, u odmarilištima je 663 ili šest procenta manje posjetilaca, dok je privatni smještaj odabralo 4.752 turista ili 13% više u odnosu na uporedni period. Ovi podaci na početku sezone daju ohrabrujući nagovještaj da će sezona po broju turista biti rekordna - procenjuju u TO Bar.
 
Barska opština u šest turističkih mjesta - Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha i Virpazar, raspolaže sa 36 hotela sa oko 5 700 ležajeva. Od toga su 11 hotela sa četiri, a 12 sa tri zvjezdice. U privatnom smještaju ima preko 25.000 ležajeva. Sredinom juna u turističkim mjestima na morskoj obali najviše gostiju boravi iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Francuske, BiH, Poljske, Češke, Slovačke, Makedonije, Njemačke, Italije, Engleske, Slovenije, a na jezerskoj obali i ruralnom području su gosti iz Francuske, Belgije, Holandije, Engleske.
 
“Sa ovim podacima zaista možemo biti zadovoljni. Sezona je ove godine počela znatno ranije, a lijepa vijest je da se turizam iz godine u godinu sve više razvija i u barskom zaleđu- na Skadarskom jezeru, dok su u crmničkim selima u kojima se domaćini bave izdavanjem smještaja, kuće pune već od prvog aprila, a neke i tokom cijele godine. Turisti iz zapadne Evrope, Francuzi, Belgijanci, Holanđani borave isključivo u ovom dijelu opštine”, zadovoljna je direktorica TO Bar Neda Ivanović.
 
TO Bar je u saradnji sa NTO, LTO i turističkom privredom uradila intenzivnu promociju ponude barske opštine na preko 20 sajmova na inostranom tržištu, a u okviru promocije u regionu krajem maja i početkom juna 2017. godine predstavili su ponudu i u Kragujevcu, u Beogradu na “Beogradskom manifestu”, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Banja Luci. Bili su domaćini studijskim grupama novinara iz renomiranih medijskih kuća i brojnim turoperatorima iz Francuske, Bahreina, Kine, Ukrajine i Austrije. Ističu da predstavljanje potencijala Bara naročiti efekat ima od kada grad promovišu pod sloganom “na dvije čarobne obale”.
 
“Novina je na ovim prostorima jedinstvena ponuda- uređenje panoramske rute duge 115 kilometara, koja ima sedam vidikovaca. Inspiraciju za realizaciju složenog projekta dobili smo prošle godine nakon izgradnje prvog vidikovca u Dobroj Vodi, na magistralnom putu Bar- Ulcinj. Vidikovci su napravljeni na atraktivnim mjestima barske opštine, a uradili smo i kompletnu turističku signalizaciju u vidu informativnih tabli na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije, kao i mapa panoramske rute. Locirani su na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote- more, jezero, planinske masive, znamenitosti… Nalaze su u Dobroj Vodi odakle pogled ‘puca’ na pučinu, na Stegvašu, Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu, Tuđemilima. Ova ruta obuhvata preko 30 kulturnih dobara”, navodi direktorica TO Bar.

 
 Svi novosagrađeni vidikovci uklopljeni su u prirodni ambijent i okolinu. Izgrađeni su od kamena, imaju jednu ili dvije klupe i sadržaje prilagođene mjestu gdje se nalaze.
 
U TO Bar ističu i izvanredan učinak od naplate boravišne takse.
 
“Boravišna taksa je nakon nekoliko decenija prošle godine povećana. Za goste koji borave u mjestima ‘A’ kategorije (Čanj, Sutomore i Bar) naplaćuje se dnevno euro po osobi, dok oni koji ljetuju u mjestima ‘B’ kategorije (Dobra Voda, Utjeha i Virpazar) plaćaju 90 centi po osobi na dan. Naplata boravišne takse se obavlja u 12 turističko- informativnih biroa koji se nalaze na najfrekventnijih lokalitetima. Prošle godine smo sa opštinskim inpekcijskim službama ostvarili zaista odličan rezultat - sakupili smo više od 600.000 eura od fizičkih lica, a hotelijeri su prihodovali sa oko 220.000 eura. Od tih sredstava 80% pripada lokalnoj turističkoj organizaciji”, saopštila je Ivanović uz podsjećanje da je upravo TO Bar još 2008. godine kao pilot-projekat radila prijavu boravka gostiju. To je od prošle godine postala i zakonska obaveza Turističkih organizacija.
 
“Za prve dvije sedmice juna od boravišne takse je naplaćeno 167 698 (100%), što je 11,48 % više u odnosu na isti period prošle godine, a do kraja godine planiran je prihod od oko 750 000 eura”, procjenjuje Ivanović.
 
U cilju bolje informisanosti turista, prijave gostiju i naplate boravišne takse u toku sezone radi 12 turističko informativnih biroa (u Sutomoru - tri, Čanju, Šušanju, na autobuskoj stanici u Baru, Starom Baru, Dobroj Vodi, Utjehi i Ostrosu. Objekti na Topolici i u Virpazaru rade cijele godine). Tokom juna su počeli sa radom u Čanju, Sutomoru, Šušanju, Starom Baru i Dobroj Vodi, a u pripremi je i otvaranje biroa u Ostrosu, na Utjehi, autobuskoj stanici u Baru i još dva biroa u Sutomoru. Zbog povećanog obima posla tokom sezone planiraju da zaposle 35 radnika u 12 turističko- informativnih biroa. Ivanović podvlači da doprinos zajedničkom cilju da sezona protekne sa što manje problema i nepravilnosti, prije svega u snabdijevanju vodom, strujom, u saobraćaju i komunalnom dijelu, daju svi subjekti koji na direktan ili indirektan način učestvuju u njenoj pripremi i kreiranju turističke ponude.
 
Turistička organizacija ni ovog ljeta ne odustaje od provjerenog recepta za animiranje Barana i njihovih gostiju tokom ljeta - od 1. juna do 1. avgusta traje prijava za učešće u akciji “Za još ljepši grad” koja podrazumijeva izbor najljepše uređenih terasa, balkona, vrtova, bašti i parkova u kategoriji fizičkih i pravnih lica na području barske opštine. Osim stručnih ocjena žirija, priliku da glasaju u periodu od 2. do 8. avgusta imaju i građani i to putem sajta Turističke organizacije Bar www.bar.travel.
 
Sadnjom 14 palmi, vrsta Tracycarpus fortunei i 33 Nerium olenadra u Čanju 4. maja počeli su i akciju „Za još ljepše obale“. Akcija se odvija u saradnji sa „Komunalne djelatnosti Bar“, JP „Morsko dobro“, turističkom privredom i zakupcima plaža.
 
“Cilj je da se podigne nivo kvaliteta turističke ponude, poboljšaju uslovi boravka turista i građana, poveća svijest ljudi o zaštiti životne sredine i brige o njenom permanentnom očuvanju. Sadnja će se odvijati u etapama, pa će se nakon Čanja nastaviti na Topolici, Dobroj Vodi i Virpazaru. Sa namjerom da ukažemo na značaj plaža u kompletnoj turističkoj ponudi nadamo se da će naša akcija podstaći i druge da na sličan način doprinesu podizanju kvaliteta turističke ponude uređenjem priobalnog pojasa”, kaže direktorica lokalne turističke organizacije.

 
Po drugi put TO Bar organizuje nagradnu igru “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago” sa ciljem sakupljanja što više podataka o turističkim atraktivnostima nedovoljno poznatih široj javnosti. Takođe, želja organizatora je da kod građana podigne svijest o mogućnostima valorizacije turističkih potencijala Bara i Crne Gore. Konkurs traje od 1. juna do 1. septembra.
 
“Prošle godine najviše traga su ostavili Bunari Boljevića i spilja u Veljoj Gorani... Procijenili smo da na području Bara postoje potencijali koji čekaju na adekvatnu promociju u turističke svrhe. Za učesnike koji ponude najinventivnije i najinteresantnije priče, lokalitete ili legende, obezbijedili smo novčane nagrade u iznosu 500, 300 i 200 eura i tri nagrade po 100 eura”, kaže Ivanović.
 
Ipak, najveću pažnju mještana i turista plijeni manifestacija „Ljeto sa zvijezdama“ koja podrazumijeva gostovanje pjevača iz Crne Gore i sa ex Yu prostora. Manifestacija će se održati tokom jula i avgusta, petkom na Šetalištu kralja Nikole. Proteklih deset godina građane Bara i turiste zabavljali su renomirani izvođači i grupe različitih muzičkih žanrova na preko 50 koncerata.
 
“Ova manifestacija doprinosi prepoznatljivosti Bara po kvalitetnijoj ponudi, a osim toga turisti imaju i priliku da degustiraju i kupe proizvode karakteristične za ovo područje (vino, masline, maslinovo ulje, med...). Iako koncepcija još uvijek nije finalizovana, izvjesno je da ćemo organizovati po jedno etno- veče, veče ozbiljne muzike, roka, popa, trudićemo se da bude što raznovrsnije. Planiramo da ta manifestacija počne 7. jula i traje do 18. avgusta. Pri tome se moramo dogovarati sa kolegama koji realizuju Barski ljetopis da ne dolazi do preklapanja događaja i da jedni drugima ne smetamo. Smatram da će Bar ove godine sa 30. Barskim ljetopisom koji će trajati preko dva mjeseca i večerima koje će organizovati TO Bar biti grad sa najinteresantnijim događajima na crnogorskom primorju”,  kaže Ivanović.
 
Iz TO Bar najavljuju da će i ubuduće raditi na podsticanju, koordiniranju i organizovanju kulturnih, umjetničkih, zabavnih, privrednih, sportskih događaja i manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude i učestvovati u njihovom finansiranju.
 
Lokalna turistička organizacija nastoji da ljetnja sezona traje što duža. Ipak, nerijetko se čini da u toj misiji nema adekvatnih i ozbiljnih partnera. A samostalno je teško.
 
“Nažalost, ne mogu da tvrdim da su svi hotelijeri, kućevlasnici izdavaoci smještaja zainteresovani da sezona traje duže. Očevici smo da nije sve spremno. Moramo prvo promijeniti svijest. Plaže tokom cijele godine moraju biti čiste, restorani sređeni, a bašte pune cvijeća i zelenila. Jedino tako možemo poslati poruku da smo ozbiljni u nastojanju da iz godine u godinu privučemo što veći broj posjetilaca koji će uživati u prirodnim potencijalima i ljepoti. Naše je da ih valorizujemo i promovišemo”,  poručuje direktorica barske Turističke organizacije.