Društvo

Traži se mjesto više za upis u Gimnaziju i SEUŠ

by Vjera Knežević Vučićević | 23:06:2017 | 11:39:33

U barskim srednjim školama se, i ove godine, za smjerove koji su tradiocionalno interesantni polumaturantima, traži mjesto više. Nekoliko desetina učenika je ostalo “ispod crte”, a direktori se nadaju da će od Ministarstva dobiti “zeleno svijetlo” za povećanje broja po odjeljenjima. Ipak, ima i programa koji iako su na tržištu rada visoko kotirani, nijesu izbor mladih Barana.
 
Veliki broj svršenih osnovaca, posebno onih sa visokim prosjekom, izabralo je Gimnaziju “Niko Rolović”. Na konkurs za upis učenika u prvi razred prijavila su se 172, a predviđen je upis 140 učenika.
 
“Ovako veliko interesovanje je slično godinama unazad, pa svake godine uz saglasnost Ministarstva prosvjete, upišemo određeni broj učenika koji su na rang listi ‘ispod crte’. I ove godine upisujemo pet odjeljenja opšte gimnazije, sa po 28 učenika. Čekamo odgovor Ministarstva prosvjete da li će biti proširivanja broja učenika po odjeljenju”, saopštila je za Radio Bar i Bar Info, direktorica ove obrazovne ustanove Marija Đonović.

 
Za Gimnazijom po interesovanju đaka ne zaostaje ni Srednja ekonomsko- ugostiteljska škola, koja nudi široku lepezu atraktivnih, perspektivnih programa. Upis primljenih kandidata traje od 23. do 26. juna.
 
“Najveće interesovanje je bilo za program turistički tehničar, na kojem više nema slobodnih mjesta. Popunjena su sva ponuđena mjesta i na programima ekonomski tehničar, kao i tehničar kulinarstva. Ipak, generalno gledano, imali smo manji broj prijavljenih kandidata u odnosu na prethodne godine, što smo i očekivali s obzirom da je ove godine barskim svršenim osnovcima ponuđen jedan novi i prilično atraktivan obrazovni program -  farmaceutski tehničar. To je izazvalo odliv izvjesnog broja kandidata i to izuzetno kvalitetnih… Naravno, svima nam je u prvom planu interes i dobrobit djece, pa nas raduje tendencija da dijapazon izbora i mogućnosti kuda poslije osnovne škole, bude bogatiji i raznovrsniji. Ipak, u našu školu je upisan zadovoljavajući broj kandidata, pri čemu treba imati u vidu da je ovo tek prvi upisni rok, pa se nadamo da ćemo slobodna mjesta popuniti u avgustovskom roku”, kaže direktorica Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole Tanja Spičanović. Ona ističe da je bodovni rang upisanih učenika znatno niži nego prethodnih godina, pri čemu objašnajva da tu okolnost doživljavaju kao izazov i priliku da pedagoškim i stručnim umijećima iz svih učenika, pa i onih koji donose prilično loš uspjeh iz osnovne škole, “izvuku” ono najbolje.

 
“Sigurna sam da će se u sijasetu nastavnih, kao i vannastavnih aktivnosti koje se realizuju u našoj školi, svi oni negdje pronaći, uključiti i obogatiti svoje ličnosti”, vjeruje Spičanović.
 
U ovoj školi slobodnih mjesta je ostalo za upis kandidata na obrazovni program četrvtog stepena- restorater, kao i na obrazovnim programima trećeg stepena - konobar i kuvar.
 
“Ono što posebno treba da zabrine, ne samo nas kao obrazovnu ustanovu, već možda u prvom redu poslodavce, jeste činjenica da na obrazovnom programu konobar u ovom roku nećemo imati ni jednog upisanog učenika! Imajući u vidu da se radi o deficitarnom zanimanju ovim problemom bi se trebalo studioznije pozabaviti, identifikovati uzroke takvog stanja i raditi na njihovom prevazilaženju”, poručuje Spičanović.
 
Na pitanje da li ovu ustanovu pogađaju migracije, Spičanović kaže da istraživanja tog tipa nijesu vršili, ali da bi “svakako bilo zanimljivo dobiti sliku i o uticajima tog tipa”. Govoreći o trendovima upisa navodi da su oni generalno povoljni po stručno obrazovanje, a takvo stanje je prema njenoj ocjeni, plod intenzivnih kampanja i promocija pojedinih smjerova.
 
“Ipak, upisna politika treba da podrži stručno obrazovanje... Mlade valja ohrabrivati da biraju stručno obrazovanje, jer su prednosti zaista višestruke- osposobljavanje za konkretan rad, rani susret sa realnim radnim okruženjem, rano finansijsko osamostaljivanje, mogućnosti nastavka daljeg školovanja i stručnog usavršavanja…”, zaključuje Spičanović.