Društvo

Vodovod: Neprimjerni pokušaj uznemiravanja javnosti

| 26:06:2017 | 12:29:27

DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar reagovalo je na izjavu za javnost direktora JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, Gorana Jevrića, u kojoj se kaže da barski vodovod ne preuzima dovoljne količine vode  “iako u toj opštini, na teritoriji više mjesnih zajednica, postoji problem nedostatka vode za piće”. Reagovanje prenosimo integralno:
 
“Od mojeg izbora za izvršnog direktora DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar u više navrata sam, i u međusobnoj komunikaciji, i saopštenjima za javnost iskazivao želju i spremnost za korektnom i sadržajnom saradnjom sa direktorom JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” g-dinom Jevrićem.
 
Sva ta htjenja su, međutim, više je nego očigledno, bila jednostrana. Za ovo kratko vrijeme mojeg vršenja funkcije izvršnog direktora DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar stekao sam čak utisak da mu danonoćna zabrinutost za probleme u vodosnabdijevanju Bara otežava i obavljanje poslova direktora JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”. A ta zabrinutost se iskazuje i mjeri jedino i isključivo količinom vode koju preuzimamo iz sistema regionalnog vodovoda. Podsjeća me prosto na pogrebnika koji se svakodnevno interesuje za zdravlje Ijudi, samo da bi utvrdio hoće li imati posla.
 
Koristim ipak priliku da radi pravilnog informisanja javnosti ukažem na neke nepobitne činjenice:
 
Naime, sadašnji tehnički uslovi vodovodnog sistema Bara omogućavaju preuzimanje vode iz sistema regionalnog vodovoda samo u rezervoaru Šušanj iz kojeg se preuzeta voda može distribuirati jedino u centar grada i prigradska naselja i visinske zone ( 40 - 50 m nadmorske visine). Ta voda, nažalost, ne može da se distribuira u višim zonama Zelenog pojasa, Gornjeg Šušanja i Ilina, kao ni u Sustašu, Podsustašu, Mandarićima, djelovima Ahmetovog brijega i Bjeliša, Starom Baru, najvećem dijelu Polja, Zaljevu, naravno - ni u Sutomoru i Čanju, pa ma koje količine vode da se uzimaju iz tog sistema.
 
Otežavajuća okolnost ovih dana je i havarija na izlaznoj čeličnoj cijevi 400mm iz rezervoara Šušanj, zbog čega ovaj rezervoar trenutno faktički nije u funkciji. DOO “Vodovod i kanalizacija” čini sve u granicama svojih objektivnih mogućnosti da nabavi novu čeličnu cijev i ovaj izuzetno značajni rezervoar za vodosnabdijevanje grada što prije stavi u funkciju.
 
Inače, ukupne minimalne ugovorene količine vode iz sistema regionalnog vodovoda za 12 mjeseci u 2015. i 2016. godini su bile 1.030.000 m3, a za šest mjeseci u 2017. godini je ugovorena količina od 1.034.000 m3 vode ili 4.000 m3 više, tako da uzimanje samo juna mjeseca kao nekog pokazitelja ne može biti ništa drugo do jeftini i neprimjerni pokušaj uznemiravanja neinformisane javnosti.
 
Na kraju, posebno ukazujem da će DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar učiniti sve da, koliko to dozvoljavaju sadašnje tehničke mogućnosti, vodosnabdijevanja naših građana i gostiju bude što je moguće bolje i kvalitetnije i istovremeno ne prihvatim da bilo ko može biti odgovorniji, pa samim tim ni zabrinutiji za vodosnabdijevanje Bara od mene kao izvršnog direktora ovog privrednog društva.” kaže se u saopštenju kojeg potpisuje Zoran Pajović, izvršni direktor “Vodovod i kanalizacija” Bar.