Društvo

VIDEO: Počelo preuzimanje vode iz Regionalnog vodovoda

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 04:07:2017 | 17:12:45

Barski vodovod danas je počeo da preuzima vodu iz Regionalnog vodovoda što će, očekuje se, doprinijeti stabilnijem vodosnabdijevanju na području opštine. „Dotrajala vodovodna mreža i kvar na glavnom cjevovodu u Zelenom pojasu razlog su što Bar do sada nije mogao da koristi vodu iz Regionalnog vodovoda“, tvrdi direktor DOO Vodovod i kanalizacija Bar mr Zoran Pajović.
 
Iz Regionalnog u barski vodovodni sistem od danas pristiže novih 83 sekundnih litara vode.
 

„Juče u kasnim poslijepodnevnim satima uspjeli smo da otklonimo kvar na glavnom čeličnom cjevovodu u naselju Zeleni pojas, čime su stvoreni uslovi za preuzimanje maksimalnih količina vode sa izvorišta iz Crmnice, Veljeg oka i Orahovog polja, a oko 9 h jutros uključili smo i sistem iz Regionalnog vodovoda. Sada imamo ukupno oko 430 sekundnih litara vode na raspolaganju , što je sasvim dovoljno za uredno vodosnabdijevanje područja koje pokriva rezervoar Šušanj", kazao je za Radio Bar i Bar Info direktor barskog Vodovoda mr Zoran Pajović.
 
Na pitanje što je bio razlog dosadašnjeg nepreuzimanja vode iz Regionalnog vodovoda, konflikta čelnika dva preduzeća i obavezujuće odluke predsjednika Opštine dr Zorana Srzentića, Zoran Pajović je istakao da su to dotrajalost mreže i kvar na cjevovodu.
 
„Postojalo je izvjesno nerazumijevanje od strane Regionalnog vodovoda, odnosno izvršnog direktora Gorana Jevrića. Ja se nadam da je to otklonjeno. Da bi javnost bila dobro informisana, predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, naši inženjeri i ja obišli smo ključni cjevovod u Zelenom pojasu i uvjerili se o kakvom se kvaru radi. Mreža je stara preko trideset godina, a havarija je bila velika, što su potvrdili i naši inženjeri, koji rade u Vodovodu više od tri decenije. Radi se o kvaru sa kojim su se suočili prvi put u svojoj tridesetogodišnjoj praksi. Čim je saniran, odmah smo uključili sistem snabdijevanja iz Regionalnog vodovoda. Radi pojašnjenja, prošle godine u julu preuzimali smo 70 sekundnih litara vode, ove godine 83, a u avgustu iz Regionalnog vodovoda preuzećemo 95 sekundnih litara, što je za 30 litara više od ugovorenih količina. Takođe, naglašavam da, ukoliko se nastavi ovakva hidrološka situacija i ukoliko naša izvorišta budu imala smanjenu izdašnost, mi ćemo zatražiti i dodatne količine vode iz Regionalnog vodovoda, naravno maksimalne koje rezervoar može da primi“, kazao je Pajović.
 

On je objasnio i zašto pojedina naselja, među kojima i Sveti Ivan, godinama, pa i decenijama nemaju vodu.
 
„Razlog za to je što na tim lokalitetima nema izgrađene vodovodne mreže ili se ta naselja, uglavnom nelegalno podignuta, snabdijevaju sa lokalnih izvorišta koja nemaju fizičku konekciju sa gradskim vodovodom. Kada bi bila napravljena vodovodna mreža, mi ne bismo imali taj problem. Vodovod ne gradi, već održava i servisira vodovodnu mrežu, ali imamo najava da će u dogledno vrijeme, kada bude finansijskih sredstava, lokalna uprava započeti gradnju vodovodnog sistema. Jer, sasvim je opravdano nezadovoljstvo i potreba stanovnika mjesnih zajednica udaljenih 7 ili 8 km od grada da imaju vodu", istakao je mr Zoran Pajović, direktor Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
Pajović je kazao i da je voda koju piju građani Bara i brojni gosti barske rivijere izuzetno dobrog kvaliteta, što potvrđuju svakodnevna uzorkovanja i analize koje sprovodi Higijensko-epidemiološka služba barskog Doma zdravlja.