Društvo

Kineska delegacija u Doma zdravlja

by Vjera Knežević Vučićević | 07:07:2017 | 12:13:08

Delegacija Centralne Vlade Šangaja - Biroa za zdravstvo, koja je boravila u radnoj Crnoj Gori, impresionirana je radom Doma zdravlja Bar, njegovom opremljenošću, informisanošću pacijenata, organizacijom rada - saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.
 
Direktor barskog Doma zdravlja Borislav Lalević kazao je za Radio Bar i Bar Info da su predstavnici Biroa za zdravstvo konstatovali da se radi o “savremenoj zdravstvenoj ustanovi sa dobrom organizacijom rada”.
 

“Članovi delegacije su bili jednoglasni u ocjeni da Dom zdravlja Bar podsjeća na zdravstvene ustanove ovog nivoa u Šangaju, što je potvrda da novi modeli rada kroz primjenu dosadašnjih reformi u ustanovama primarnog tipa daju odlične rezultate. Na početku posjete su čak mislili da je u pitanju privatna zdravstvena ustanova zbog, kako su naveli, odlične organizovanosti, opremljenosti, nivoa higijene i odnosa zaposlenih prema pacijentima. Te pohvale imamju ‘dodatnu težinu’ ako se zna da Šangaj broji oko 25 miliona stanovnika i jedan je od tri svjetska centra u kojem se nalaze najsavremenije fabrike za proizvodnju medicinskih sredstava i opreme” - zadovoljan je Lalević.
 
Kinesku delegaciju predvodio je Han Weijun - generalni direktor šangajskog Opštinskog biroa za kadrovsku zdravstvenu zaštitu i zamjenik generalnog direktora šangajske Opštinske komisije za zdravlje i planiranje porodice, te predstavnici “Fudan Univerziteta”, jednog od tri najveća u Kini za oblast medicinskih nauka i “Shanghai Jiao Tong University School of Medicine“ iz Šangaja. U Crnoj Gori su boravili na poziv Opštine Bar i Asocijacije crnogorsko-kineskog društva prijateljstva.
 
Na sastanku sa predsjednikom Opštine dr Zoranom Srzentićem razmotrene su mogućnosti saradnje na obrazovanju kadrova u oblasti medicine na svim nivoima, razmjeni kadrova, studenata, profesora i stručno osposobljavanje u ostalim oblastima. Osnova za ovu saradnju je Sporazum o prijateljstvu i saradnji koji je potpisan između Šangaja i Opštine Bar.