Društvo

Žitelji Sv.Ivana najavili proteste i zatvaranje saobraćajnica

by Anđela Andrijašević | 09:07:2017 | 12:51:22

Stanovnici naselja Sveti Ivan su donijeli odluku da, zbog neriješenog pitanja vodosnadbijevanja u tom naselju, u ponedjeljak, 17. jula u 10:00, organizuju mirne proteste ispred zgrade Opštine.
 
Kako je istakao za Bar Info i Radio Bar Reka Ličina iz ovog naselja, proteste smatraju neophodnim, obzirom na činjenicu da već dugi niz godina nije riješeno pitanje vodovodne mreže u ovom naselju pa im se „uskraćuje pravo na vodu kao opšteg društvenog dobra“.
 
Do sada su se, ističu, obraćali brojnim institucijama, uključujući predsjednika države, predsjednika Skupštine i Ombudsmana za ljudska i manjinska prava, pri čemu su ih svi uputili na lokalne organe vlasti, Opštinu i Vodovod.
 
Kako su rekli za Radio Bar i Bar Info, posljednji sastanak sa predstavnicima nadležnih lokalnih institucija su imali prošle godine, kada im je obećano da će, do septembra 2016. godine, njihov problem biti riješen. Kako se to nije dogodilo, pokušali su ponovo komunicirati sa nadležnima, ali na brojne dopise i molbe, ističu, do danas nisu dobili niti jedan odgovor.
 
Mještani su svjesni činjenice da je veliki broj kuća na tom području izgrađen nelegalno, ali ističu da „u Crnoj Gori postoji veliki broj sličnih naselja kod kojih je problem snabdijevanja vodom ipak riješen“. Takođe, kažu da su spremni na „bilo koji oblik učešća, shodno svojim mogućnostima“ kako bi im bilo omogućeno da dobiju vodovodnu mrežu.
 
Ukoliko organizovanje mirnih protesta ne bude rezultiralo određenim pomacima u rješavanju njihovih zahtjeva, prema njihovim riječima „spremni su i na radikalnije mjere i blokadu puta Bar-Ulcinj i Bar-Sukobin“.
 

Vido Dabanović, sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu u Opštini Bar, kazao je da je stav Opštine da treba riješiti pitanje vodosnabdijevanja. Traženo je da se dio kreditnih sredstava KfW banke usmjeri na izgradnju vodovodnog sistema ka tom području.
 
Prema njegovim riječima, da bi banka odobrila sredstva, potrebno je da njihov ekspert izađe na teren i provjeri opravdanost investicije. Za sve ovo potrebna je planska dokumentacija, a biće urađen magistralni vodovod, dok će se za priključke mještani dogovarati sa Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
Opredjeljenje je da to bude jedna od prioritetnih mjera za koju se Opština trudi da nađe sredstva. Od dijela raspoloživih sredstava od kredita KfW banke, za očekivati je, kaže Dabanović, da će ekspert KfW banke smatrati opravdanim prijedlog Opštine da se finansira vodovod.