Društvo

Ugašeno Golo Brdo, gorjelo i u Kunjama i na Komarnu

by Ivanka Leković | 17:07:2017 | 10:42:07

Požar na Golom brdu je pod kontrolom, situacija je stabilna, a vatrogasne ekipe su dežurale cijelu noć.

“Na zgarištu je ostalo još nekoliko tih klada, gori i dugo će to trajati. Međutim, naše snage su na terenu i obezbjeđuju da se ništa nepredviđeno ne desi” - kazao je za Radio Bar i Bar Info načelnik Službe zaštite, Velizar Čađenović.

On je istakao da je sinoćnji požar bio “jedan od gorih u našem dugogodišnjem iskustvu“, a zahvalio je svim pripadnicima Službe i svim subjektima sa područja barske i susjednih opština, koji su pružili znatnu pomoć: “Na licu mjesta bila su 33 vozila-osim naših šest, dva iz Budve, jedno iz Ulcinja, tri privatnika iz Sutomora - Miševića, jedno Luke Bar, Mornarica Vojske CG sa dva vozila i po tri vozila Vodovoda i Komunalnog preduzeća, kao i 12 privatnika koji su cisternama dopremali vodu”.
 
Čađenović je zahvalio pripadnicima policije, koji su pomagali, a ističe da požar, potpomognut jakim vjetrom, ne bi mogli savladati bez pomoći svih: “Pored ove lijepe šume koja je izgorjela i koju nismo mogli spasiti, nije bilo druge materijalne štete, sve smo kuće spasili, čak i crkvu, niko nije povrijeđen tako da možemo reći da je intervencija bila uspješna. Na žalost, iako smo ga čuvali toliko godina, Golo brdo je zaista ostalo golo”.


Predsjednik Opštine bio je na licu mjesta baš kad je bila najgora situacija, ističe Čađenović. “Zajedno sa mnom ušao je tamo gdje je prijetila opasnost i tada mi je rekao da sklonim ljude kako se ne bi potrovali ugljen-monoksidom. Praktično se nije vidio prst pred okom, a oni su bili na prvoj liniji da spriječe da vatra dođe do posljednjih kuća, tamo gdje je jedan plažni bar. Uspjeli smo u tome, tako da je vidio pravu situaciju, kompletan presjek, kako smo sve to sproveli. Najvažnije od svega, žao mi je tu šumu, ali najvažnije je da nije bilo povrijeđenih ljudi, ni trovanja ugljen-monoksidom i pored svih opasnosti, a nijedan objekat nije izgorio, št je vrlo bitno“ - ističe Čađenović.

On je upozorio Barane i goste da je u ovom periodu najveća koncentracija zapaljivih materija. Vatrogasci su i jutros u 2:30 intervenisali u mjestu Kunje, a sa jednim vozilom su im pomogli kolege iz Ulcinja.
 
„Sreća je da smo požar lokalizovali u samom začetku. Gorjelo je i kod Komarna, jedan požar, gori i na Paštrovačkoj gori, i to kontrolišemo. Pogodno je vrijeme za širenje požara i najmanja varnica uz jak vjetar može doći do širenja i prenošenja na područje gdje mogu biti ugroženi i okućnica i kuće. Stoga, jedna preporuka građanima i gostima, da povedu računa da svojom nepažnjom ne dopuste da izazovu nekakav težak požar, jer onda smo svi ugroženi, a to ni u kom slučaju ne želimo“- zaključuje Čađenović.