Društvo

Dr Srzentić objasnio planove oko vodovoda za Sveti Ivan

by Anđela Andrijašević | 17:07:2017 | 18:52:02

Danas su mještani naselja Sveti Ivan organizovali mirni protest ispred zgrade Opštine Bar, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog neriješenog pitanja vodosnabdijevanja u tom kraju.
 
Prema riječima Reke Ličine, predsjednika odbora žitelja ovog mjesta, protestima žele da pokušaju pronaći rješenje problema snabdijevanja vodom u naselju koje broji više od 300 domaćinstava i oko dvije hiljade stanovnika, a koje je udaljeno svega 7 km od centra grada. 
 
Predsjednik Opštine Zoran Srzentić je tim povodom najprije primio šest predstavnika naselja, sa kojima je razgovarao o problemu sa kojima se susreću mještani. Nakon gotovo dva sata, svi prisutni su pozvani u skupštinsku salu kako bi imali priliku da, lično od dr Srzentića i njegovih saradnika dobiju odgovore na svoja pitanja i da se upoznaju sa načinom na koji Opština namjerava organizovati vodovodni sistem na tom području.

 
Dr Srzentić je istakao da je svjestan opravdanosti njihovih zahtjeva i da aktuelna vlast čini sve kako bi ovo pitanje riješila u što skorijem periodu.
 
Prema njegovim riječima, “do sada je riješeno pitanje vodosnadbijevana u velikom dijelu barske opštine, ali je shodno postojećem ugovoru, iduća faza radova podrazumijevala izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda iza Volujice koja je trebala koštati 15,5 miliona eura”.
 
“Smatrali smo da to u ovom momentu nije prioritet opštine Bar, već da je neophodno da se nastavi izgradnja mreže vodovoda i kanalizacije od Zaljeva prema Velikom pijesku, Utjehi, Pečuricama i Gorani. Zbog toga smo Ministarstvu turizma i Ministarstvu finansija uputili inicijativu da se promijene prioriteti, te da treba raditi na nastavku izgradnje vodovodno-kanalizacione mreže, istovremeno sa sanacijom podmorskog ispusta iza Volujice, a da tek nakon toga treba krenuti sa izgradnjom postrojenja. Ministarstvo finansija i Vodacom su nam dali saglasnost, dok predstavnici kreditorske KfW banke treba da dođu i da se uvjere u opravdanost svega što je predloženo. To je zapravo preduslov da se riješi i problem naselja Sveti Ivan”, kazao je dr Srzentić.
 
On je istakao da je u opštini definisan redosljed poteza koje treba preduzimati kako bi se ostvarili ovi planovi.

 
“Prvi uslov je izrada katastra, s obzirom da postojeće katastarske podloge za DUP Zaljevo nisu dobre, zbog čega smo angažovali geodetsku kuću koja već radi na tome i koja bi trebalo da, do prve nedjelje avgusta, završi posao, s tim što će dio koji se odnosi na područje od tunela Ćafe, pa iza tunela trasom do rezervoara koji treba da se gradi, biti gotov za nedjelju dana. Takođe je  potrebno definisati i mjesto gdje će se nalaziti rezervoar, o čemu ćemo odlučivati na osnovu idejnog rješenja našeg partnera. Konačno, ja kao predsjednik Opštine donosim odluku o izgradnji  lokalnog objekta od javnog interesa, a to je upravo dio koji se odnosi na izgradnju cjevovoda I rezervoara nakon čega se pristupa glavnom projektu”, dodao je gradonačelnik.
 
Konkretna vremenski okvir u kome će ovo biti ostvareno Srzentić nije želio definisati, ističući da bi to bilo “jako neodgovorno sa njegove strane”.
 
“Ja želim da budem ozbiljan čovjek i da dam obećanja koja mogu ispuniti, a ona se ovog puta kreću u pravcu toga da će se sve rečeno realizovati najbržim mogućim tempom, te da će vama biti omogućeno da sve to i pratite. Za svaki rok koji po ovom pitanju bude određen, bićete obavješteni preko svojih predstavnika”, zaključio je on.
 
Reka Ličina je, u ime mještana, na kraju dodao da je prema njegovom mišljenju “iz ove diskusije svakako proisteklo nešto pozitivno” i istakao nadu da će se u doglednom vremenu ponovo sastati sa gradonačelnikom te “zajedno popiti čašu čiste vode u naselju Sveti Ivan”.