Društvo

Najljepši automobil je MG iz 1950.

by Darija Marđokić | 01:08:2017 | 18:32:52

Jubilarni X susret starih automobila, u organizaciji Oldtajmer kluba “Ulcinium” održan je u nedjelju i ponedjeljak u Baru.
 
Na X jubilarnom “Oldtimer Festu” učestvovalo je tridesetak automobila sa prostora bivše Jugoslavije, kao i Engleske, Ukrajine i Albanije.
 
Za razliku od prethodnih godina, kada je centar okupljanja bio na ulcinjskoj Maloj plaži, za desetogodišnjicu festivala organizatori su se odlučili da to bude Bar. Susret je počeo u nedjelju popodne obilaskom Starog Bara, dok su u večernjim satima oldtajmeri zauzeli mjesta na šetalištu ispred Dvorca kralja Nikole, gdje su privukli pažnju prisutnih. Svečano otvaranje bilo je zakazano za ponedjeljak na Platou ispred Robne kuće.

 
Interesovanje za ove stare ljepotane bilo je ogromno, a zaljubljenici u oldtajmere i brojni posjetioci imali su priliku da vide automobile marki “Mercedes”, “Opel”, “Pežo”, “Ford”, “BMW”, “Fiat”, “Jeep”, “MG”, “Citroen”, “Volkswagen” i “Audi”, godišta od 1936. do ranih sedamdesetih, fotografišu se i upoznaju sa istorijskim razvojem automobilske industrije. Kao i prošle godine, veliko interesovanje vladalo je za neobičnim mini autom sa jednim vratima, BMW-om “Isseta 300“ iz 1956. godine, vlasništvo Dragana Lakovića iz Podgorice. Osim njega, pažnju je atraktivnim izgledom privlačilo i britansko vozilo – “MG” iz 1950. godine, ali i “Jeep GPW”, automobil star 75 godina, koji je učestvovao u Drugom svjetskom ratu. Vlasnik ovog terenskog oldtajmera je Živan Pašić iz Čortanovaca u Srbiji.

 
“To je vozilo američke vojske koje je ostalo poslije Drugog svjetskog rata u Evropi i predivan je za vožnju. Učestvovao je u borbama izviđačkih jedinica USA generala Montgomerija protiv njemačkih snaga pod komandom generala Romela. Ovaj džip vozim već 22 godine, jer radim u Nacionalnom parku Fruška gora kao šumar i koristim ga svakodnevno. Našao sam ga na Fruškoj gori pored jedne vikendice, bio je ostavljen i u kvaru. Onda sam ga dovukao kući, restaurirao sa svim originalnim djelovima. Tu je uloženo puno ljubavi, volje i vremena, nešto i para, ali je zadovoljstvo voziti ga. Sa ovim vozilom učestvovao sam na jubilejima 60 i 70 godina iskrcavanja savezničkih snaga na Normandiju 2004. godine i 2014. godine u Francuskoj. Osim njega, imam istog takvog džipa koji je bio u Africi“, kazao je Pašić za Radio Bar i Bar Info.
 
I ove godine, dodijeljene su nagrade za najljepše automobile.
 
Prvo mjesto pripalo je Britancu Danu Houtonu koji je učestvovao sa pomenutim “MG”-em iz 1950. godine. Kako je kazao, kupio ga je u septembru prošle godine preko E-baya iz Sjeverne Karoline u SAD za 8.000 dolara.

 
„Auto nije bilo voženo 40 godina, pa sam imao dosta posla oko pokretanja motora. Vozilo je bilo cijelo, tako da nisam morao nikakve djelove da kupujem, ali sam potpuno renovirao sistem za kočenje, kao i unutrašnjost automobila. Veliki sam zaljubljenik u stara auta, imam tri vozila, ovaj je posljednji u mojoj kolekciji. Bio sam nekoliko puta na ovim susretima u Srbiji, jer tamo sada živim. Nikada prije nisam bio u Crnoj Gori, ali su me pozvali prijatelji koji na ove susrete dolaze već par godina i nadam se da ćemo se opet družiti“, istakao je Houton.
 
Drugo mjesto otišlo je u ruke Ivana Dubošića iz Čakovca sa sjevera Hrvatske, koji se predstavio sa „Opel Olimpiom“, takođe iz 1950. godine.

 
„Ovog Opela imam nekih desetak godina. Kupio sam ga renoviranog, međutim, na ovim vozilima uvijek mora nešto da se radi. Ovakvih komada postoji samo još 18 u svijetu. Ako voziš oldtajmer, najvjerovatnije imaš ljubav prema tome, ali to je veoma skup hobi. Prvi put smo u Crnoj Gori, za ovaj skup saznali smo kada smo bili prošle godine na susretu oldtajmera u Sarajevu. Tada smo se dogovorili da ćemo doći i u Bar. Sviđa nam se ovo mjesto, sigurno ćemo doći ponovo“, kazao je Dubošić.
 
Treće mjesto osvojio je Boris Pahomov iz Ukrajine, sa najstarijim i ništa manje atraktivnijim modelom na ovogodišnjem susretu – „Audi Union 225“ iz 1936. godine. Iako je u Bar došao samo na odmor, Pahomov je oldtajmerom pokupio mnoge simpatije prolaznika, stoga i ne čudi da su ga organizatori pozvali da bude jedan od učesnika.

 
„Ovo auto imam već 35 godina. Restaurirao sam ga u Donjecku, a restauracija je trajala 15 godina. Ne znam tačno koliko sam para potrošio, ali sam uložio mnogo truda, jer sam sve radio sam na njemu. Vozim ga normalno, bez ikakvih problema“, objasnio je Pahomov.
 
Osim nagrađenih, svi učesnici dobili su zahvalnice za učestvovanje na ovoj manifestaciji. Festival traje i danas, a oldtajmeri će biti izloženi u Ulcinju, na Maloj plaži.
 
Generalni pokrovitelj X jubilarnog “Oldtajmer festa” je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Ovaj događaj podržali su i Turistička organizacija Bar, Kulturni centar Bar, „Multiprint“ Bar, „Jadroagent“ Bar, „Cakan sport“ Bar, restoran „Kula“ Stari Bar, „Pekara MB“ Bar, Opština Ulcinj, Turistička organizacija Ulcinj, Investiciono razvojni fond Crne Gore, „Alumil“ Ulcinj, Demokratska unija Albanaca, „Mila impex“ Ulcinj, „Lola turs“ Ulcinj, Hotel bar „Riva“, hotel „Kruzer“ Ulcinj, Restoran „Rea“ Vladimir, „Lukana“ Podgorica, „Bobus“ Podgorica, „Marić“ Podgorica, „Montenegro Petrol“ Podgorica, „Tirki prevoz“ Podgorica, „Bi Em Dži“ Beograd i „Krpović prevoz“ Prijepolje.