Društvo

Duzenom završeni ovogodišnji Dani Mrkojevića

by Željko Milović | 10:08:2017 | 10:55:04

Tradicionalnim duzenom (narodno veselje) u Pečuricama je okončana ovogodišnja manifestacija “Dani Mrkojevića 2017”, koju je organizovao mr Alen Pelinković, u saradnji sa pokroviteljem Savjetom Muslimana Crne Gore, uz finansijsku podršku Fonda za manjine Crne Gore.
 
“Vjerujem da smo napravili dobar posao. U radu naših okruglih stolova učešće su uzeli eminetni stručnjaci i viđeni Mrkojevići, a na njima je obaveza da se ovaj rad i dogovor sa okruglih stolova pretvori u stvarnu akciju”, istakao je Pelinković u obraćanju medijima.
 
Na prvom okruglom stolu, posvećenom kulturno-istorijskim spomenicima zaključeno je da treba pokrenuti inicijative za zaštitu stare škole u Pečuricama, za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Mrkojevića, da Mrkojevićki akcenat bude zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore... Takođe, rečeno je da treba pokrenuti postupak obnove i zaštite muške narodne nošnje Mrkojevića, uraditi katastre grobalja i mezarja, angažovati i animirati naučne radnike da se uključe u izučavanje istorije Mrkojevića i tražiti od nadležnih institucija zaštitu i izučavanje tumula na području Mrkojevića.
 
Na drugom okruglom stolu “Ekonomski potencijali Mrkojevića” istaknuta je potreba pravljenja nove dionice puta od Svetog Ivana do Kameničkog mosta i izgradnje vodovoda u priobalnom pojasu. Zaključeno je da Mrkojevići nemaju adekvatnu putnu signalizaciju, da ih nema na mapama turističke ponude opštine, da je potrebno brendirati mrkojevićko ulje, ali i ucrtati turističke planinarske ture u Mrkojevićima.
 
“Cilj ovogodisnjih Dana Mrkojevića je bio da se pokrenu neke akcije i da se pokuša oživjeti ovaj kraj, iz koga mladost uveliko decenijama odlazi i koji se pretvara u kraj staračkih donmaćinstava. Potrebni su nam mladi ljudi, obrazovani i željni akcije, ali iznad svega potreban nam je put od Svetog Ivana do Kameničkog mosta. Put zvani čežnja, jer je ova dionica napravljena daleke 1906. godine. Ovo je put kojim prolaze hiljade automobila sa stranim registarskim oznakama, a koji popravljaju ili još gore betoniraju sami mještani. Ovo je put koji je uzeo danak u ljudskim životima upravo zbog toga što nije izgrađen kako treba. Pitamo se što treba da se desi da bi se neko sjetio da ovaj put konačno prebaci sa lokalnog u međunarodni. što mu i pripada. Grade se putevi po sjeveru, grade se putevi po primorju, grade se putevi po Cetinju, ali za Mrkojeviće nema novca i interesovanja. Ovaj manjinski narod kao da je na rubu svega, a još kralj Nikola nas je jako cijenio i vjerovao u nas”, ističe Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore, koji je dodao i da “pored upućenog poziva najvećim zvaničnicima Opštine Bar da prisustvuju završnoj svečanosti, odazvao se samo predsjednik barskog parlamenta Radomir Novaković Cakan”.
 
U kulturno-umjetničkom programu završne večeri učestvovali su članovi KUD “Jedinstvo” i OŠ Mrkojevići, pjesnik Rajko Joličić i orkestar Arijana Hajdarevića sa vokalnim solistima Mahmutom Malokovićem i Dijanom Hazirović. Program je vodila Emina Bošković.
 
Manifestaciju su, ističu organizatori, “pomogli skromnim sredstvima TO Bar i OŠ Mrkojevići”.