Društvo

Alković: Očekujemo znatno veći rod maslina od prošlogodišnjeg

by POBJEDA | 16:08:2017 | 11:30:23

“Ovogodišnji rod maslina neće biti rekordan, ali će biti znatno veći od prošlogodišnjeg”, najavio je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković. Zbog povoljnih klimatskih uslova očekuje i znatno kvalitetnije ulje.
 
“Može se očekivati osrednji rod masline i kvalitetnije ulje. Nije bilo kiše i to je povoljno za maslinu, jer je štiti od mušice. Velika suša i visoke temperature odgovaraju maslinama, jer mušica ne može da opstane, tako da su plodovi za sada očuvani i zdravi”,  kazao je Alković Pobjedi.
 
Podsjetio je da je prošlogodišnji rod bio loš zbog padavina, kao i da posljednje tri godine nije bilo značajnijeg roda masline u barskoj opštini.
 
“Maslinova mušica je lani uništila gotovo čitav rod, jer je leto bilo vlažno, tako da sada očekujemo mnogo bolji rod”, rekao je Alković i dodao da savjetodavna služba konstantno prati razvoj maslinove mušice.
 
“Ako bi bilo potrebe za zaštitu, Savjetodavna služba bi obavjestila naše udruženje i mi bismo barskim maslinarima proširili tu informaciju”, izjavio je Alković i objasnio da oštra zima i niske temperature tokom zimskih mjeseci pogoduju maslinama.
 
“Tokom zime je bilo ekstremno hladno, što je uticalo povoljno na većinu maslina, ali je i pravilo štete pojedinim područjima pod maslinama. Uglavnom, hladno vrijeme nije posebno loše uticalo na masline, jer kada je zima hladna i kad padne snijeg očekujemo da će biti roda i uglavnom se to obistini”,  kazao je Alković, koji procjenjuje da u barskoj opštini ima 150.000 stabala masline, od čega 120.000 starih i 30.000 novozasađenih.
 
Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima pola miliona maslina, ali niko to ne može precizno reći dok se ne napravi katastar maslina. Kad bi se uradio katastar, označila bi se i registrovala svaka maslina  rekao je Alković i upozorio da je za vrijeme građevinskog buma i euforije koja je na primorju vladala prije desetak godina posječeno mnogo maslina. Naveo je i da posljednjih godina raste broj novozasađenih maslina.
 
“Svake godine po nekoliko hiljada maslina se zasadi posredstvom našeg udruženja. Podijeli se po dvije-tri hiljade stabala uz pomoć Ministarstva poljoprivrede”,  kazao je Alković i dodao da se trude da kontrola bude veća nego ranije.
 
“Promijenili smo princip, pa maslinari sada plaćaju 50 odsto vrijednosti novih stabala, tako da se i sami odgovornije ponašaju. Kada nešto plate i oni su ozbiljniji, jer kod nas se ne cijeni što se dobije džabe”, izjavio je Alković, koji je zadovoljan podrškom države, ali upozorava da su stariji maslinari skeptični, jer misle da je procedura komplikovana.
 
“U udruženju se trudimo da im pojasnimo da to nije komplikovano, da neće biti prevareni. Ispunjavamo formulare, vadimo posjedovne listove i sva dokumenta koja možemo da ispunimo, samo da bismo ih privukli da konkurišu za podršku”, naveo je Alković, naglašavajući da je državna podrška sad kontrolisana i da se novac mora koristiti namjenski, pa se ne može kao ranije kupiti za taj novac auto i zasaditi tri masline. Ističe da je problem maslinara nedovoljna primjena agrotehničkih mjera, a skoro niko ne navodnjava masline. Podsjetio je da se nekada zaštita maslina vršila kolektivno avionom, a sada je to zabranjeno i svako treba da pojedinačno štiti svoje masline.

 
“Treba da smislimo opet neku kolektivnu zaštitu, jer rijetko ko primjenjuje mjere zaštite, a maslinova mušica se brzo vrati, ako se agrotehničke mjere primijene u jednom maslinjaku, a u komšijskom se ne primijene”,  objasnio je Alković i naglasio da nema problema za plasman braskog ulja, čiji je kvalitet izvrstan.
 
“Da bi se dobilo kvalitetno ulje, plod mora da bude zdrav, da se ubere na vrijeme, da se ne dozvoli da padne na zemlju i da se brzo preradi i čuva u odgovarajućim uslovima, što veliki broj barskih maslinara ne radi”,  upozorava Alković, koji smatra da nema dovoljno mlinova.
 
“Kad se berba maslina produži u januaru, februaru, čak i u martu, imamo dovoljno mlinara, ali ako bi se masline brale, kako mi zagovaramo, u oktobru i novembru, ne bi ih bilo dovoljno”,  zaključio je Alković.
 
Prema riječima Alkovića, jedan od glavnih problema barskih maslinara je nedostatak putne infrastrukture kroz maslinjake, što otežava berbu i primjenu agrotehničkih mjera. Udruženje pokušava da to riješi u saradnji sa opštinom i ministarstvom.
 
“Uz pomoć ministarstva napravili smo dva važna puta kroz maslinjake, ali treba i druge održavati i popravljati”,  kazao je Alković i dodao da je to važno i zbog zaštite maslinjaka od požara.
 
Alković je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede sa barskom opštinom uskoro početi gradnju Kuće maslina, koja bi trebalo da bude završena do narednog Ijeta. Tim objektom bi trebalo da upravlja Društvo maslinara Bar.
 
“Predložili smo da u objektu bude i mlin, kako bi uljari i maslinari mogli da vide kako se na standardizovan i moderan način plodovi prerađuju u ulje”, objasnio je Alković i dodao da će objekat biti u Starom Baru, gdje će moći da svrate i turisti, a predviđeno je da ima i prostor namijenjen edukaciji.