Društvo

Vatrogasci motornim testerama rezali rastinje i gasili šumu

by Željko Milović | 21:08:2017 | 21:21:46

Gusti dim, koji je danas skoro potpuno zakrilio Lisinj, kumulirao se od nekoliko požara koji gore u barskoj opštini već više od dvije nedjelje.
 
Sjeverni vjetar je dim „sabio“ ka ovom dijelu opštine, ali isto tako i relativno brzo odnio, iako se miris paleži osjeća neprekidno i u centru grada.
 
Danas je najgore bilo u Veljem Selu i Dapčevićima iznad Mrkovskog polja. Po ko zna koji put na ovim lokacijama ove godine buknuo je požar, a pripadnici Službe zaštite su morali aktivirati čak pet vozila jer je sjeverni vjetar velikom brzinom širio plamen.
 
Još su aktivni pojedini djelovi velikog požara koji je krenuo od Pinčića još 6. avgusta – gori iznad Mikulića, na vrhu i u klancima Sutormana, iznad Šestana ka jezeru, ali je sve to daleko od puta, i nepristupačno.
 
Dio požara oko Tuđemila sinoć je lokalizovan uz velike napore vatrogasaca kojima će ovo ljeto ostati u pamćenju – plamen je sišao do puta kojim je nekad išao „mali voz“, pa su usred noći motornim testerama čistili rastinje i drveće, probijali se do vatre i ugasili je.
 
Nema te nagrade, složićemo se, kojima mogu biti darivani za sav napor tokom avgusta, neprospavane noći i porodice koje su malo vidjeli proteklih dana.