Društvo

VIDEO: Stogodišnjica smrti vojvode Maša Đurovića

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Adi Karađuzović | 23:08:2017 | 13:53:08

Povodom stotinu godina od smrti vojvode Maša Đurovića u hotelu "13.jul" na Virpazaru, održano je veče posvećeno ovom znamenitom junaku i brigadiru crnogorske vojske.
 
Istraživanje ličnosti i djela Maša Đurovića tek predstoji, a veče koje su organizovali njegovi saplemenici u Crmnici samo je malo podsjećanje na njegov veliki doprinos slavnoj crnogorskoj istoriji - ocjena je istoričara.

 
Na večeri su govorili profesor istorije Predrag Vukić, u ime organizatora i domaćina Sveto Đurović, a stihove i tekstove posvećene vojvodi Đuroviću interpretirali su glumac Goran Slavić i pjesnik Rajko Joličić.
 
Vojvoda Mašo Đurović rođen je 1831. u crmničkom selu Dupilo. Sa 18 godina preuzeo je dužnost kapetana dupioske kapetanije, a 1860. godine imenovan je za komandira Crmničke nahije. Učestvovao je u borbama protiv Turaka 1853. i 1861. godine, a njegova vojnička sposobnost došla je do punog izražaja u Veljem ratu od 1876-1878. poslije čega je Crna Gora na Berlinskom kongresu stekla nezavisnost.
 
“Ovo spomen veče posvetili smo vojvodi Mašu Đuroviću, jednom od najboljih ratnih komandanata u istoriji patrijarhalne i arhajske Crne Gore. Za ostvarene vojne zasluge dobitnik je najvećih vojnih odlikovanja Crne Gore-ordena knjaza Danila IV, III, II i I stepena, ruskog odlikovanja Svetog Đorđa, zlatne Obilića medalje. Imenovan je 1875. godine za člana crnogorskog Senata, poslije gospodara najveće sudske, upravne i vojne vlasti u Crnoj Gori”, kazao je između ostalog, profesor istorije Predrag Vukić, koji je istakao da bi se o Mašu mnogo moglo govoriti, ali da on, kao i mnogi drugi vojni komandanti i plemenske starješine stare Crne Gore čekaju svoje istraživače i istoričare.
 
“U Državnom arhivu na Cetinju i arhivu Narodnog muzeja nalaze se pisma vojvode Maša Đurovića i pisma crnogorskog gospodara upućenih njemu, kao i mnoga akta u kojima se on pominje, što može biti korisna građa istraživačima”, naglasio je profesor Vukić.
 
Kralj Nikola na slavi vojvode Maša Đurovića iskazao je poštovanje jednom od svojih saradnika i omiljenih junaka.
 
“Vojvoda, došli smo kod tebe na dan tvoje slave, ne da vidimo kako ti slaviš, no da se poklonimo sjenima predaka tvoje viteške kuće, koju ti najdostojnije predstavljaš. Okruženi potomcima slavnih predaka kojima se klanja Crna Gora, mi se danas klanjamo tebi i molimo Svevišnjega da te još dugo poživi na sreću vaše kuće, a na čast cijele Crne Gore", riječi su kralja Nikole u Dupilu, 21. novembra 1888. godine.
 
Vojvoda Mašo Đurović bio je poznat po viteškim osobinama, ali upamćen je i kao osnivač čitaonice i biblioteke na Virpazaru. Obnovio je crkvu u rodnom selu, a i danas se prepričava zdravica koju izgovorio na slavi kralja Nikole, na Đurđevdan 1899.

 
Umro je 22. avgusta 1917. u 86. godini. Iako je dočekao duboku starost žal za voljenim vojvodom nije bio manji. Glas Crnogorca je između ostalog ,tada pisao:
 
“Vojvoda je bio neustrašivi junak, vješt i srećan vojskovođa. Potčinjene je svoje kao braću volio i pazio, a u vojsci je uvijek znao održati viteški duh, red i disciplinu-čemu se imaju pripisati ovako sjajni uspjesi, koje je postizao gdje god je stigao i onolika junaštva i pregalaštva koja je povjerena mu vojska pokazivala.

Ali on se nije samo odlikovao kao vojskovođa. Njega su krasile i sve vrline kao čovjeka, građanina, kao druga i kao kućnjeg starješinu. Njegova vrata bila su otvorena svakome bez razlike stanja i položaja, samo ako je bio istinit i pošten čovjek. Nevaljalce je mrzio i gonio”.
 
Veče u spomen na vojvodu Maša Đurovića organizovali su njegovi saplemenici Đurovići, a prisustvovali mu, uz brojne zvanice i potomci slavne ličnosti.
 
“Ideja je potekla još prošle godine kada smo se slučajno podsjetili datuma njegove smrti. Vrlo brzo smo okupili ljude, prije svega Đuroviće jer smo osjećali obavezu da tom datumu posvetimo dužnu pažnju. Vojvoda je naš to zaslužio, bio je veliki junak, vojskovođa, komandant i prvi saradnik kralja Nikole. Nadamo se da će i ovo veče potaknuti istraživače da se više posvete njegovoj ličnosti i djelu. U Baru, Podgorici i Beogradu imamo ulice koje nose ime vojvode", kazao je u ime organizatora i domaćina Sveto Đurović.

 
Vojvoda je opjevan u mnogim narodnim pjesmama, a stihove povodom obilježavanja vijeka od njegove smrti posvetio mu je i pjesnik i humanista iz Bara Rajko Joličić. Publika ih je čula na večeri u VIrpazaru.
 
Program obilježavanja stotinu godina od smrti vojvode Maša Đurovića počeo je polaganjem vijenca na njegov grob ispred crkve Svetog Arhanđela u Dupilu.