Društvo

Maslinarima predstavljene mjere podrške

| 24:08:2017 | 14:13:24

Predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Bar, sekretar Munir Salković i savjetnik Avni Aručević predstavili su maslinarima mjere koje Opština Bar pruža kao podršku aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva za 2017. godinu.
 
Prezentacija je održana u prostorijama Društva maslinara Bar u Starom Baru, a prisustvovali su joj mnogobrojni maslinari sa kompletnog područja opštine  - od Sutomora do Mrkojevića.
 
Nakon predstavljanja mjera podrške, predstavnici Opštine Bar su maslinarima odgovarali na mnogobrojna pitanja i predložili im da se prijave za mjere podrške. Oni su pojasnili da procedura ostvarenja prava podrške nije komplikovana i da je mogu ostvariti svi koji kompletnom prijavom konkurišu za sredstva.
 
Predstavnici Društva maslinara Bar su pozvali zainteresovane da im se obrate i zatraže pomoć u nabavci dokumentacije.
 
Sekretar sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj je prisutne upoznao sa svim mjerama koje su na raspolaganju maslinarima: nabavka sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka; revitalizacija starih maslinjaka i rezidba mladih izboja; nabavka mehanizacije i opreme za berbu masline i održavanje maslinjaka (tresači maslina, mreže za berbu maslina, kosačice za održavanje maslinjaka, oprema za rezidbu, i sl.); izgradnja, rekonstrukcija, odnosno adaptacija objekata u kojima se nalaze mlinovi za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja; nabavka opreme za preradu maslina (mlinovi, spremnici za skladištenje ulja, itd); nabavka ambalaže za čuvanje većih količina maslinovog ulja, i tamne staklene ambalaže  (flaše) za manje pakovanje i za tržište.
 
Maslinarima je na raspolaganju iznos od 30.000 eura i važno je da što više poljoprivrednika iskoristi mogućnost koja im se nudi.