Društvo

VIDEO: Bar opkoljen požarima, vatrogasci stalno na terenu

by Vjera Knežević Vučićević | 26:08:2017 | 20:55:03

“Opkoljeni smo požarima, četiri ekipe su non-stop na terenu, moramo biti u njihovoj neposrednoj blizini da bi postigli zadovoljavajući rezultat, jer je ogromna količina zapaljivog materijala. Branimo kuće, još nijedna kuća, niti okućnica, nijesu stradale, sačuvali smo i vinograde... To zahtijeva naše prisustvo 24 sata na požarištu”, saopštio je za Bar Info načelnik Službe zaštite i spašavanja Velizar Čađenović.
 
Proteklih tri dana i tri noći su barski vatrogasci proveli u Gornjim Seocima, gdje je bilo najkritičnije jer je vatra frontalno sišla do brda i prijetila da ugrozi kompletno selo.
 
“Problem na tom lokalitetu je što je šuma praktično ‘naslonjena’ na kuće. Kada smo računali da smo požar ugasili, on se ponovo razvio. Dovoljna je samo jedna varnica, pa da vatra bukne. Moramo stalno dežurati, jer ne možemo biti sigurni da je u potpunosti ugašen. Danas se pojavio požar iz pravca Šestana sa brda, pa je prijetila opasnost da se prenese niže prema Krnjicama i Karanikićima. Ekipa je na terenu i na toj poziciji ostaće tokom cijele noći”, kaže Čađenović.
 
Sinoć su u opasnosti bili i Limljani kod kuće Vuletića. Požar je prijetio da se prenese na ondašnje kuće i imanja. Večeras je ekipa kod kuće Kosovića i spriječava da se vatra proširi.

 
“Istovremeno, na putu od Limljana prema Sutormanu požar dolazi do samog puta, pa moramo paziti da se ne prenese prema Donjim Limljanima. Gori i na Sutormanu gdje se nalazi nekoliko vikendica, a rizično je i oko imanja Sveta Vuletića koji tamo živi. Ta familija još uvijek nije ugrožena, imamo kontakt telefon i u stalnoj smo komunikaciji”, kaže načelnik Službe zaštite i spašavanja u Baru.
 
Aktivan je i prilično veliki požar na Rumiji, ali još uvijek nije krenuo na stranu prema Mikulićima.
 
“Odužila se ova sezona požara, jer je sve suvo. Već mjesec dana branimo maltene svako selo - od Krajine sada smo prešli na Crmnicu štiteći svako selo i zaseok. Barski vatrogasci gasili su i požare u Čanju, na Kufinu, prema Dobroj Vodi...”, podsjeća Čađenović i podvlači da su "ljudi na izmaku snage".
 
Širom barske opštine velika je koncentracija dima, jer se zbog pritiska vazduha on spušta prema donjim slojevima i nižim tačkama. I pored toga što je stanje i dalje kritično, a maltene svakog dana izbija neki novi požar, vatrogasci se nadaju da će se na kraju ove sezone moći pohvaliti apsolutnim učinkom - da niko neće stradati od posljedica požara, da nijedna kuća ni imanje neće izgorjeti.