Društvo

Kurgaš: Katastar i Budžet iz 2012. drugačije o Kajnaku

| 03:09:2017 | 21:22:42

Nakon što su se saopštenjima na tekst NVO “Broj 19” o izvorištu Kajnak oglasili barski Vodovod i kanalizacija doo i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, reagovao je potpisnik prvog teksta Mirsad Mirza Kurgaš. Saopštenje prenosimo integralno, uz redakcijske intervencije.
 
Ko je u posljednje vrijeme pratio “Rat saopštenjima” između barskih odbora DPS - SDP - SD, prepoznaće i u saopštenju barskog Vodovoda, a u vezi izvorišta Kajnak, isti rukopis. Uz to, čak, neki djelovi prosto odišu, neću reći mržnjom, ali netrpeljivošću svakako. Nije mi baš najjasnije ko su to “starosjedioci” i kako se postaje “čuvar prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti”?
 
Kako god, za ovih 20 godina, od kada sam se “ne tako davno doselio u Bar”, mogao sam se lično uvjeriti kako prolaze te prirodne i kulturno-istorijske vrijednosti. I, s tim u vezi, ne mislim da bilo ko ima ekskluzivno pravo ili licencu da može doprinositi očuvanju kulturne baštine i ukazivati na negativnosti.
 
Osim stavova dobrano prožetih ksenofobijom, pomenuto saopštenje je i kontradiktorno, jer u jednom pasusu se navodi da je, između ostalog, “ove godine uz rekonstrukciju gornje ploče na postojećoj kaptaži pristupilo i ispitivanju izdašnosti na tim bušotinama koje je još u toku...”, da bi već u narednom pasusu naveli kako su nadležni inspektori “vršeći inspekcijski pregled terenski obišli izvorište Kajnak i nakon uvida na licu mjesta konstatovali da na tom izvorištu nema izvođenja građevinskih radova...”?
 
U vezi navoda iz pomenutog saopštenja, mediji su prethodno prenijeli sljedeće: “Iz opštinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija doo saopštili su da počinju radove na aktiviranju istražno-eksploatacionih bunara - bušotine na izvorištu Kajnak u Starom Baru. Cilj je da se poboljša vodosnabdijevanje na području ove opštine, a dosadašnji istražni radovi pokazuju da na ovom izvorištu ‘postoje značajne nove količine vode’. Početkom nedjelje pristupićemo pripremnim radovima na tri bušotine, tako da bi prema planu do prvog maja u sistemu imali dodatnih, moguće čak i 50 sekundnih litara”, kazao je ”Vijestima” direktor preduzeća Zoran Pajović, koji je obišao Kajnak sa tehničkim direktorom Srđanom Iličkovićem i rukovodiocem Pogona crpnih stanica Zdravkom Ćetkovićem. 
 
“Pajović je dodao i da su u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja otpočeli radove na bušotinama na izvorištima Kajnak i obezbjeđivanju dodatnih količina vode u periodu ljetnjih mjeseci (...)Iz tri nove bušotine imamo preko 50 novih sekundnih litara i nadamo se, kada počne opadati izdašnost izvorišta Kajnak, da ćemo sa ovim bušotinama moći da nadoknadimo nedostajuću količinu vode“, objasnio je..." (http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=10367 )
 
Osim toga, u dopisu barskog Vodovoda (Br. 540 od 03. 02. 2012. g.), navodi se i sljedeće: “Što se tiče informacija o izvorištu Kajnak, obavještavamo vas da su 2009. g. izrađene istražno-eksploatacione bušotine u cilju pronalaženja dodatnih količina vode. U sklopu rekonstrukcije ovog izvorišta planira se i revitalizacija pet točećih mjesta (‘točkova’"). Cjelokupna investicija je, u smislu izrade projektne dokumentacije, uvrštena u Investicioni program Opštine za 2012. g.”.
 
Od pomenute rekonstrukcije, na žalost, nije bilo ništa. U kakvom stanju je pomenuta česma bila te 2012-te, a u kakvom je sada, najbolje govore fotografije.
 
  
 
Uzgred, u Budžetu barske Opštine za 2012. ne pominje se nigdje investicija u vezi “Pet točkova”? Uzgred, u barskom Katastru na predmetnoj parceli ne postoji nijedan podatak gdje se navodi barski Vodovod, što je veoma indikativno.
 
Takođe, ono što je nesporno jeste činjenica da se barski Vodovod nije odnosio prema prostoru za koji je dobio koncesiju, praksom “dobrog domaćina”. I sada je dovoljno da pogledate Kajnak kao cjelinu, pa da odmah budete svjesni zločina koji je počinjen prema ovoj ambijentalnoj cjelini.
  


Iz dokumenta koji smo dobili iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, vidi se da su stare česme, na inicijativu NVO "Broj 19", proglašene kulturnim dobrom. Samim tim, ne stoje navodi iz saopštenja kojim se UZKD obratila, a u vezi našeg reagovanja oko izvorišta Kajnak. Naime, česma “Pet točkova” je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, a ista se nalazi u središtu izvorišta!
 
Osim navedenog, UZKD se potpuno neopravdano odrekla ingerencija nad izvorištem Kajnak iz prostog razloga što i ono pripada kompleksu Starog grada. Naime, tu se nalazi tajni prolaz kojim su se stanovnici tvrđave, tokom opsade snabdijevali vodom.
 
Prema riječima arheologa Omera Peročevića, ovaj prolaz se spušta ispod nivoa rječice Bunar, ali je zatrpan. Samo činjenica da se ovo izvorište nalazi na graviri iz 1571. godine, bila bi dovoljna da se važnost ove ambijentalne cjeline ne dovodi u pitanje.
 
Ono što iznenađuje jeste činjenica da, u vezi sa "Slučajem Kajnak", nije se oglasio niko od uposlenika barskog Kulturnog centra, tj. Muzeja? Da li nemaju stav po ovom pitanju, ili...?
 
Akademik Đurđe Bošković, jedan od najzaslužnijih što Stari grad Bar nije nestao sa lica zemlje, piše: “Potrebno je staviti pod zaštitu, u pravnom pogledu neposrednu okolinu samoga grada na odstojanju od najmanje 300m i, što je još glavnije, budno motriti da se ova zaštita poštuje i da se u predviđenoj zoni ništa niti zida niti bitno menja bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture NR Crne Gore.” (Đ. Bošković, “Stari Bar”)
 
Gore navedeno predstavlja samo djelić priče o Kajnaku i okolnim artefaktima...