Društvo

Uplovio kruzer Norwegian Star

by Vjera Knežević Vučićević, photo: Dejan Senić (naslovna), Ž. Milović, I.Gojnić | 04:09:2017 | 17:52:14

Nakon profilisanja Bara kao primamljive kruzing destinacije i dvogodišnje uspješne saradnje barske kompanije “Allegra” sa britanskom kompanijom“Thomson Cruises”, u barsku luku je danas u 16 sati uplovio najveći kruzer koji je doticao njene obale.
 
Atraktivno, za naše prilike impozantno plovilo, kruzer “Norwegian star” američke kompanije “Norwegian Cruise Line” dugačak 295 metara, širok 31,2 metra, a zvanično prima 2.840 putnika.

 
“U Bar je danas stiglo 2.600 putnika iz čitavog svijeta i preko 1.000 članova posade. Za naše goste smo organizovali dobrodošlicu - folklor i tradicionalne igre iz Crne Gore, a desetak autobusa će ih provesti kroz Luku do Šetališta kralja Nikole i centra grada. Očekujemo da će se veliki broj turista odlučiti i za ekskurzije do Starog Bara, Stare masline, Skadarskog jezera, Budve…” - saopštio je vlasnik “Allegre” Mihailo Vukić.

 
Uspjeh menadžmenta barske pomorske agencije je što se od nedavno dolazak velikih brodova i kruzera koji plijene ljepotom i gracioznošću, ne vezuje isključivo za kotorsku luku. Tome je, kako objašnjava Vukić, prethodio višegodišnji rad, pokazivanje fotografija sa ljepotama grada pod Rumijom i promovisanje ovog dijela obale kao nedovoljno istražene, a božanstvene destinacije.

 
“U ovom slučaju, u prilog su nam išle nepredviđene okolnosti koje su dovele do promjene u rasporedu - brod ‘Norwegian Star’ je trebalo da pristane u kotorsku luku, međutim usljed kasnog isplovljavanja iz Venecije zbog problema koji su pratili regatu u tom gradu, odlučeno je da promijeni rutu i da dođe u Bar. To je velika stvar za kompaniju i za grad. Nadamo se da će, s obzirom da je ovo za sve nas veliki poduhvat, sve teći po planu” - vjeruje Vukić.
 
Brod će se u Baru zadržati do 21 sat, kada će isploviti za luku Krf u Grčkoj.

 
Od planova za naredni period vlasnik “Allegre” izdvaja nastojanja da se uvede trajekt na liniji Bar- Bari. U pregovorima su sa italijanskom firmom čiji trajekt ne može da uplovi u Luku Bar jer gaz ne zadovoljava potrebne uslove.
 
“I novi direktor Luke Bar Zarija Franović je voljan da da ‘zeleno svijetlo’ ovom projektu. U obostranom je interesu da se u budućnosti i dužina i dubina gata osposobi za prihvat najvećih trajekata. Nadam se da će se ta linija konačno dobiti mnogo veći brod nego što je ovaj koji je trenutno ‘pokriva’” - kaže Vukić, uz konstataciju da je još rano govoriti o eventualnom datumu realizacije ambicioznog projekta.