Društvo

U planu rekonstrukcija pružnih prelaza u Baru

by POBJEDA | 07:09:2017 | 12:07:55

Četiri putna prelaza ,,Cijevna“, „Mahala“, „Vukovci“ i ,,Bistrica“ na pruzi Podgorica  - Bar biće popravljena do oktobra, najavilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Nešto više vremena, dva mjeseca, trebaće Željezničkoj infrastrukturi da zbog veće frekvencije saobraćaja i čestih vanrednih događaja ugradi novi uređaj sa polubranicima i pojačanim sredstvima upozorenja na pružnom prelazu ,,Šušanj“ u Baru. Riječ je o dogovoru Opštine i resornog ministarstva.
 
“U cilju trajnog rješavanja potrebno je uraditi rekonstrukciju prilaznih saobraćajnica, uzimajući u obzir frekvenciju drumskog saobraćaja ili pronaći neko drugo rješenje ukrštanja pruge i puta. Za to je neophodna projektna dokumentacija koja bi obuhvatila cjelokupnu lokaciju putnog prelaza”,  navedeno je u Analizi stanja putnih prelaza na javnoj mreži pruga u Crnoj Gori, uz napomenu da je riječ o putu kojim upravlja opština Bar, pa je bez njenog aktivnog učešća nemoguće rješenje problema.
 
ŽICG je u navedenom dokumentu predvidjela zamjenu signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, kao i modernizaciju prelaza ,,Zagorič“, ,,Cijevna“ i ,,Mahala“, tako što će na ,,Cijevni“ i ,,Mahali“ postaviti polubranike zbog povećane frekvencije saobraćaja, nesreća i incidenata.
 
Projekat se fmasira iz donatorskih i kreditnih sredstava Evropske unije. Tenderska procedura je okončana i taj posao treba da bude, navedeno je, završen do kraja naredne godine.

 
Autori analize predlažu da područne jedinice Podgorica, Danilovgrad i Bar zbog lomova polubranika, naročito u periodu kada je saobraćaj intenzivan, pojačaju kontrolu drumskog saobraćaja na pružnim prelazima: ,,Zagorič“, ,,Burum“ i „Makedonsko naselje“.
 
Sem toga, na mjestima gdje je neophodno, radi bolje bezbijednosti, potrebno je ugraditi vidljiviju drumsku saobraćajnu signalizaciju znakova, uključujući znak ,,STOP“, zatim svjetlosne drumske saobraćajne znakove, korišćenjem LED tehnologije, postaviti rasvjetu na prilazima saobraćajnica pružnih prelaza i postavljanje uzdužnih prepreka i ležećih policajaca na saobraćajnicama i rezervnog napajanja pružnih prelaza,  preporučeno je u dokumentu.
 
Ministarstvo saobraćaja predložilo je da se pitanje bezbjednosti na pružnim prelazima “Zagorič” (Podgorica), “Bistrica” (Gradska opština Golubovci), “llino” (Makedonsko naselje u Baru), kao i “Virpazar” riješi usmjeravanjem drumskog saobraćaja na najbliži susjedni prelaz za pružne prelaze. Drugo rješenje je rekonstrukcija cesti, odnosno njihove širine.
 
“Od 2011. do 2016. godine desilo se 20 vandrednih događaja na pružnim prelazima, u kojima su usmrćena dva lica, a pet teže povrijeđeno. Prekid saobraćaja zbog otklanjanja posljedica ovih vanrednih događaja iznosio je 55 sati. Evidentirano je 199 lomova branika kao posljedica nesavjesnog upravljanja vozilima učesnika u drumskom saobraćaju. Ukupna pričinjena materijalna šteta na vozovima i postrojenjima je blizu 705.000 eura”, navodi se u dokumentu.