Društvo

VIDEO: Proglašeni najbolji u nagradnoj igri TO Bar

by V. Šoškić, V. Knežević Vučićević, kamera A. Karađuzović, montaža S. Sukalić | 08:09:2017 | 17:00:09

Turistička organizacija Bar dodijelila je danas nagrade najuspješnijim učesnicima nagradne igre “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago”. Ovaj zanimljivi projekat, organizovan s ciljem sakupljanja što više podataka o turističkim atraktivnostima nedovoljno poznatih široj javnosti, drugu godinu zaredom izazvao je veliku pažnju javnosti u Baru. Želja organizatora bila je da kod građana podigne svijest o mogućnostima valorizacije turističkih potencijala Bara i Crne Gore.

 
Pristigle materijale (fotografije, arhivsku građi i adekvatnu dokumentaciju) razmatrala je stručna komisija kojom je predsjedavala Anastazija Miranović - dr Istorije umjetnosti, a članovi su bili profesor fotografije Lazar Pejović i Pera Pavlica Dragišić mr obrane i zaštite.
 
“Naša država posjeduje brojne prirodne ljepote i atrakcije manje poznate javnosti, a koje se mogu turistički valorizovati. Ove godine je među sedam prijavljenih učesnika komisija prvo mjesto i 500 eura dodijelila Mirsadu Kurgašu za prijedlog ‘Sunčani sat’, druga i 300 eura je pripala NVO ‘Sua Sponte’ Bar za ‘Kanjon’, dok su treću zavrijedili Aese Carsten i Sara Rakočević za prijedlog ‘Orhideja’ koji su dobili 200 eura. Specijalna nagrada i 100 eura za prijedlog ‘Selo Dupilo’ otišli su u ruke Ivu Đuroviću” - saopštila je na svečanosti direktorica TO Bar Neda Ivanović.
 
Dr Anastazija Miranović, koja od početka podržava akciju TO Bar, rukovodi Upravom za zaštitu kulturnih dobara, institucijom koja formalno-pravno štiti naše kulturno nasljeđe.
 
“Jedan od puteva očuvanja naše kulturne baštine je i ova aktivnost koju je pokrenula TO Bar. Veliko, raznoliko kulturno nasljeđe barske regije pokazalo se plodotvornim” - zadovoljna je predsjednica komisije dr Anastazija Miranović.

 
Komisija je u obrazloženju nagrade istakla da barski “Sunčani sat” koji se nalazi pored Dobrovodskog vrela predstavlja specifično materijalno svjedočanstvo računanja vremena i ukazuje na specifično nematerijalno, kulturno, etnološko nasljeđe, kao i na običajno pravo raspodjele prirodnih resursa - u ovom slučaju vode, među stanovnicima sela.
 
“O Sunčanom satu u Dobroj Vodi malo znaju i sami Barani. Na osnovu tog sata dijelila se voda za koju možemo reći da je u tim krajevima vrlo oskudna, s tom razlikom što je Dobra Voda izuzetak, jer kako mještani tvrde, imaju 72 izvora. Problem je predstavljalo kako podijeliti vodu u sušnim periodima. Preci su se dosjetili da to računaju na osnovu sunčanog sata. Takva raspodjela je trajala vjekovima, a sunčani sat je ostao kao svjedok tome” - objašnjava dobitnik prve nagrade Mirsad Kurgaš, koji ističe da, iako se danas raspodjela vode obavlja uz pomoć kompjutera, sunačni sat je ipak svjedočanstvo suživota prošlih vremena.
 
“Nijesam očekivao da će prijedlog biti nagrađen, iako smatram da ga treba turistički valorizovati. Možda je sat i očuvan zbog toga što mnogi ni ne znaju da se nalazi baš na tom mjestu. Možete proći pored njega, a da ga ne primjetite. To je poveća kamena ploča, stijena, na kojoj su izdubljene rupe, koje mještani zovu ‘ljišani’. Svaka od njih predstavlja pleme, odnosno porodicu u Dobroj Vodi i prema njima se u odnosu na položaj Sunca vršila raspodjela vode” - navodi Kurgaš, uz komentar da je Bog bio milostiv prema Crnoj Gori, posebno prema Baru i poruku da “bez obzira da li smo starosjedioci ili smo došli sa strane, bez obzira na raznorazne podjele, treba da se malo osvrnemo i sačuvamo ono što nam je dao, a preci ostavili”.

 
NVO “Sua Sponte” dobitnik je druge nagrade za prijedlog “Kanjon” koji ukazuje na bogatstvo barske opštine bujičnim vodotocima i neistraženim kanjonima. Rijeka Bunar, zajedno sa Vrućom rijekom, formira Rikavac - najbrži bujični tok u Crnoj Gori. U obrazloženju žirija navodi se da je ovaj specifični segment turističke ponude već afirmisan na sjeveru naše zemlje - čuvena Komarnica, pa se može očekivati da će ovaj sadržaj biti adekvatna dopuna sportsko-rekreativnom turizmu Bara.
 
“Kanjoning je turistički proizvod čija popularnost rapidno raste naročito u krugovim turista željnih adrenalinskih izazova. S obzirom da su glavna emitivna tržišta ljubitelja kanjoninga zemlje zapadne i sjeverne Evrope, za koje je upravo intencija NTO i domaćih turističkih poslenika da budu što više prisutne na našem tržištu, a imajući u vidu i da je rumijski masiv bogat kanjonima, u NVO smo odlučili da uđemo u kampanju promocije kanjoninga kao načina, ne samo da se promovišu prirodni potencijali rumijskog masiva, već i da se uposli lokalno stanovništvo, jer je riječ o ruralnom i slabo razvijenom području. Opredijelili smo se da prva tačka bude kanjon rijeke Bunar, koja u ovom trenutku već ima organizovane posjete ljubitelja kanjoninga. Smatramo da je on zbog blizine Starog grada i Starog Bara, ali i svoje atraktivnosti, ima najviše potencijala da prvi dođe u žižu javosti” - kaže Radomir Petrić iz NVO “Sua Sponte”. On naglašava da će turistička sezona u ovom dijelu barske opštine biti produžena najmanje jedan mjesec u predsezoni i isto toliko u postsezoni, zavisno od toga kada počinje, odnosno završava bujična sezona.

 
Trećeplasirani prijedlog “Orhideja” otkriva vrijedno bogatstvo flore barskog kraja, nepoznate široj javnosti. Od 45 vrsta orhideja koje postoje u Crnoj Gori, na relativno malom prostoru - od Virpazara do Ostrosa egzistira 20 vrsta, među kojima su i neke izuzetno rijetke. To je bio motiv Aese Carstenu i Sari Vujošević da apliciraju na konkurs TO Bar.
 
“S obzirom da radim u turističko-informativnom birou u Virpazaru, svakodnevno imamo veliki broj posjetilaca koji su ljubitelji prirode, ekolozi, biolozi, ornitolozi, botaničari… Početkom maja jedan par, ljubitelji biljaka, došao je da posjeti basen Skadarskog jezera. U neformalnom razgovoru sam ih uputila na našu novu panoramsku rutu  kao zonu u kojoj ima veoma mnogo ljekovitih biljnih vrsta. Ispostavilo se da je ta regija bogata i orhidejama. Na potezu od Virpazara do Ostrosa su pronašli čak 20 vrsta orhideja. Prijavila sam se na konkurs nakon razmišljanja kako da to valorizujemo kao turistički potencijal. Bilo bi lijepo kada bi se u okviru panoramske rute osmisli nova ruta koja bi se zvala ‘Putevima orhideja’” - objašnjava Sara, koja uz oca ekologa i njegove brojne prijatelje botaničare, ljubav prema biljkama njeguje od najranijeg djetinjstva.
 
Specijalnu nagradu za prijedlog “Selo Dupilo” kao zbirni prijedlog materijalnih i nematerijalnih tragova istorije i tradicije tog crmničkog sela dobio je Ivo Đurović.

 
“Cilj mi je bio da se donekle valorizuje kulturno-istorijska baština mog sela u turističkom smislu jer je istorija tog mjesta vrlo bogata i usko povezana sa vladavinom posljednjih vladara Dinastije Petrović. Konkretno, Ivo Đurović je bio prvi vojni ministar, a grob Maša Đurovića, jednog od prvih vojvoda i vojskovođa u Crnoj Gori, urađen po uzoru na grob Petra II Petrovića Njegoša, takođe se nalazi na tom lokalitetu. Vojvoda je bio i osnivač prve biblioteke u Crmnici” - podsjetio je Đurović. Govoreći o mogućnostima valorizacije potencijala tog kraja, smatra da bi prvi korak moglo biti postavljanje info- table namijenjene turistima.
 
Iz TO Bar su najavili da će i narednih godina raspisivati istu nagradnu igru sa ciljem da se otkrije što više skrivenog i nepoznatog blaga podrumijskog kraja.