Društvo

Održano Evropsko prvenstvo pasa goniča

by Silvija Vukelić | 18:09:2017 | 19:54:25

U organizaciji Kinološkog saveza Crne Gore proteklog vikenda održano je Evropsko prvenstvo pasa goniča na zeca. Takmičenja su se odvijala na lovačkim terenima u Baru, Ulcinju, Podgorici, Golubovcima, Danilovgradu, Cetinju, Nikšiću i Šavniku.
 
“Organizacija ovog takmičenja je velika čast za Kinološki savez Crne Gore, ujedno i veliko priznanje za dosadašnji rad i uspjehe koje je smo postizali ” kazao je za Radio Bar i Bar info sekretar Kinološkog saveza Crne Gore i istaknuti kinološki sudija Miodrag Mijo Vreteničić.
 
Iz gotovo svih evropskih zemalja takmičio se 71 gonič, a po riječima Vreteničića posebno zadovoljstvo organizatorima pričinjava i to što je postignut rekord po broju prijavljenih pasa.
 
“Konkurencija je bila zaista jaka. Imali smo dva predstavnika iz Crne Gore. Jedan od njih je Baranin Marko Glavanović koji je sa kujom crnogorskog planinskog goniča Saga Sutormanska, u ukupnom plasmanu zauzeo 7. mjesto. To je, s obzirom na konkurenciju, značajan uspjeh ” kazao je Vreteničić.

 
Jedan od sudija na takmičenju bio je i kinolog Nikola Dumezić dugogodišnji odgajivač epanjel bretona i engleskih setera.
 
“Sa kolegom Tomom Vengerom kinološkim sudijom iz Norveške, sudio sam na lovačkom terenu na Rumiji. Ocjenjivali smo lov na zeca, istarskog kratkodlakog goniča po imenu Ric, vlasnika Blaga Sliškovića iz BiH. Vodič na terenu bio je poznati barski lovac Srećko Stanišić. Startovali smo tačno u 8h i poslije samo 50 minuta traženja Ric je naišla na trag, podigla zeca i gonila ga 6 minuta, što međutim nije bilo dovoljno za titulu. Osvojila je 4. mjesto” priča Dumezić.
 
Rezultati pojedinačni rad goniča:
1. Srpski troobojni gonič CH Ari vlasnik Pezer Dalibor, BIH
2. Srpski gonič Biber od Kesera vlasnik Ivanović Dragan Keser, Srbija
3. Istarski gonič kratkodlaki Bos, Miljković Perica, Hrvatska
 
Rezultati grupni rad goniča (6 pasa):
1. Gaskonjski plavi goniči vlasnik Sirgan Yves, Francuska
2. Bigl harijeri vlasnika Thomas Gerard, Francuska
3. Ariješki goniči vlasnika Lanau Benjamin, Francuska