Društvo

Posjeta američkom vojnom brodu

by Vjera Knežević Vučićević | 23:09:2017 | 19:25:10

Uplovljenje broda Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Porter (DDG 78) u barsku luku nova je potvrda nastojanju jačanja američko- crnogorskih odnosa i saradnje koja će doprinijeti da Evropa bude cjelovita, slobodna i u miru. Razarač sa navođenim projektilima iz klase Arleigh Burke će u u posjeti Crnoj Gori biti do 25. septembra, a njegovo prisustvo u Jadranskom moru pokazuje kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope, saopšteno je iz ambasade SAD.
 
Američka Šesta flota sa sjedištem u napulju izvodi širok spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

 
“Tokom posjete Crnoj Gori planirano je mnogo aktivnosti sa domaćinima, od koji su posebno važne bilateralne sa Mornaricom VCG sa kojom smo imali nekoliko vježbi. Bili smo na prijemu kod gradonačelnika dr Zorana Srzentića, ugostili ambasadore zemalja članica NATO- a, obišli školu ‘Srbija’, podučavali djecu engleskom jeziku, a naš i lokalni fudbalski timovi su odigrali utakmicu...
 
Obišao nas je i komandant mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Darko Vuković”, kazao je u izjavi za medije kapetan broda Džon Tobin.
 
Istakao je da je oduševljen Crnom Gorom, za koju kaže da je prelijepa zemlja, puna divnih pejzaža, a posebno su mu fascinantna zelena brda oko Bara i boja mora.
 
“Ljudi su gostoljubivi, Stari grad prelijep, a hrana izvanredna. Uživamo u plažama i kulturnim atrakcijama”, istakao je zapovjednik američkog broda kojem je matična luka Rota u Španiji - velika pomorska i avio baza NATO pakta. Patrolna područja su im Mediteran i Crno more, gdje obilaze svoje NATO partnere i učvršćuju saradnju sa ciljem ostvarivanja progresa u pomorskoj taktici i saradnji.

 
“Cilj posjete je i da učvrstimo saradnju na bezbjedonosnom planu i razvijamo partnerstva naših naroda i mornarica. Ovo je višenamjenski brod za borbu protiv ciljeva na moru, u vazduhu, pod morem i na kopnu, a učestvuje u svjetskom ratu protiv terorizma, u kojem nam je i Crna Gora partner. Izveli smo nekoliko udara na Al Kaidu u Siriji. Uvijek smo spremni da podržimo svaku naciju koja učestvuje u borbi protiv terorizma”, poručio je zapovjednik američkog razarača.
 
Posjeta USS Porter- a luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti.
 
USS Porter je peti brod koji nosi ime dvije mornaričke legende- komodora Dejvida Portera i njegovog sina admirala Dejvida Diksona Portera, koji su legendarnim pomorskim dostignućima zaslužili počasno mjesto u istoriji američke Mornarice. Brod je dom za skoro 300 oficira i mornara, nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada- bankarske i poštanske usluge, perionicu, frizerski salon, fitnes centre, biblioteku, šoping prostor...

 
Pored savremenih sadržaja poseban pečat brodu daje i staro brodsko zvono na pramcu, u kojem se drži voda koja se koristi prilikom krštenja djece članova posade.
 
“Svakom ovdje krštenom dječaku i djevojčici se ime upisuje u unutrašnjost zvona. Za 20 godina, već je preko 200 upisanih imena u njemu. To je nastavak engleske pomorske tradicije koja datira od 17. vijeka, kada su brodovi na moru bili i po nekoliko godina”, objasnio je poručnik Marino.