Društvo

Sajam ručnih radinosti povodom uplovljenja kruzera

by Vjera Knežević Vučićević | 27:09:2017 | 16:05:42

Povodom uplovljenja kruzera „Thomson Spirit“ u barsku luku kompanija AD Port of Adria je u saradnji sa Biznis Start Up Centrom na Šetalištu kralja Nikole organizovala Sajam ručnih radinosti.
 
Cilj sajma je promocija crnogorske ručne radinosti i starih zanata i upoznavanje turista sa istorijskim i kulturnim nasljeđem Crne Gore.
 
Kruzer „Thomson Spirit“ sa 1.219 putnika i 492 članova posade, prihvaćen je po peti put na terminalu Gata 2 kompanije Port of Adria posredstvom agencije Allegra Montenegro iz Bara.
 
“U kruzing sezoni 2017. godine, ovo je osmi kruzer koji dolazi u Bar. U odnosu na prethodnu godinu kada je Bar posjetilo 8.660 kruz-turista, koji su došli posredstvom kompanije Thomson Cruises i njihovog broda Thomson Celebration, u ovoj godini bilježimo veći broj putnika, dolazaka, kao i veći broj različitih kompanija koje kruzere upućuju u Bar. Sezonu smo otvorili prihvatanjem francuskog mini kruzera La Belle Del Adriatiqe i njemačkog Albatrosa. Ovu sezonu obilježilo je uplovljenje najvećeg kruzera do sada ‘Norwegian Star- a’ koji je doveo 2.600 putnika iz različitih djelova svijeta”, saopštila je koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port od Adria Tanja Novović. Ona je podvukla da su od velikog značaja i ocjene kapetana koje se odnose na jednostavnost uplovljenja, adekvatan gaz i infrastrukturu, što još jednom potvrđuje da Port of Adria ima sve uslove za prihvat brodova i novije klase, a u skladu sa međunarodnim standardima. Ohrabruje i podatak da na osnovu rezervacija za 2018. i 2019 godinu valja očekivati dalji rast broja putnika.

 
“Kao dio mreže Global Ports Holding koji je vodeći operator kruzing luka u svijetu, Port of Adria koristi raspoloživu infrastrukturu za promovisanje Bara kao kruzing destinacije. To podrazumijeva predstavljanje na najvećim sajmovima koji se na godišnjem nivou organizuju u Barseloni i Majamiju, ali i know-how u pružanju potrebnih servisa kako kruzerima, tako i putnicima koji posredstvom njih dolaze u Bar. U prethodnom periodu organizovali smo da tri globalne kruzing kompanije posjete Bar i Crnu Goru i da se njihovi predstavnici lično uvjere u uslove u luci, te turističke atrakcije koje mogu biti od interesa za putnike kako u Baru i okolini, tako i u zaleđu. Naš srednjoročni plan je da Bar u periodu do tri godine posjeti oko 100.000 putnika sa kruzera- istakla je Novovićeva.
 
Na atraktivnim štandovima ponudu su osim lokalnih predstavili i izlagači iz Ulcinja, Podgorice i Nikšića, koji su turistima ponudili nakit i suvenire od maslinovog drveta, odjeću u etno stilu, dekupaž, ukrase, sapune od maslinovog ulja...

 
Nakon brojnih izložbi u Boki, Violeta Bolmanović je na štandu u Baru izložila slike na kojima dominiraju primorski motivi- fasade, brodići i poneka dama ispod suncobrana.  Zadovoljna je interesovanjem posjetilaca.
 
Sara Borančić iz Ekonomsko- ugostiteljske škole Bar je sa 20-tak prijatelja iz Kreativnog kluba te škole na Dan turizma i kulturne baštine na šetalištu izložila zanimljive proizvode- dekupaž, suvenire, magnete… Novac prikupljen od prodaje ide u budžet Kreativnog centra, a poslužiće za nabavku materijala neophodnog za naredne aktivnosti. Agilni srednjoškolci predvođeni profesoricom Slađanom Božović, u Baru su prepoznati  po učešću u brojnim humanitarnim akcijama, pa nije rijetkost da dio zarađenog novca doniraju socijalno ugroženim porodicama.

 
Golub Keković iz Sutomora redovno izlaže svoje proizvode od suvog maslinovog drveta, koji osim što imaju upotrebnu vrijednost, mogu poslužiti i kao izvanredan suvenir. U porodični biznis ručne i polumašinske izrade predmeta od plemenitog drveta pod okriljem NVO “Oliva art”, uključeni su i njegovi kćerka i sin.
 
“Svi predmeti su izrađeni od veoma starog maslinovog drveta koje je da ga nijesmo iskoristili u ovu svrhu bilo osuđeno na propast. Sirovinu obezbjeđujemo isključivo iz barskih maslinjaka, a za naše suvenire su naročito zainteresovani stranci koji žele da sa putovanja u domovinu odnesu autentične proizvode kraja u kojem su boravili”, objašnjava Keković. Ovaj vitalni gospodin zadužen je, kako kaže, uglavnom za suvenire koji se izrađuju ručno, dok je sin “stručnjak” za one koji zahijevaju polumašinsku obradu.

 
Vesna Andrić je na sajam u Baru stigla iz Podgorice. Na njenom štandu izloženi su tradicionalni crnogorski proizvodi od prirodnih materijala- kape, šalovi, čarape, naglavci….

“Na ovaj način se stranci mogu upoznati sa našom kulturom, jer su Crnogorci vrijedan narod koji poštuje svoju tradiciju”, ističe Andrić koja je zadovoljna idejom i organizaciom sajma.

 
Iz kompanije Port of Adria pozivaju proizvođače da i ubuduće učestvuju u ovakvim i sličnim aktivnostima u cilju bolje promocije grada i države.
 
Turisti su danas imali priliku da samostalno iIi u grupama obiđu lokalne znamenitosti (Stari Bar, Stara Maslina, Dvorac kralja Nikole), posredstvom shorex agencije Montenegro Destinations iz Tivta, a za oko 400 engleskih turista sa broda Thomson Spirit organizovani su i obilasci Skadarskog jezera, podruma Šipčanik, Manastira Ostrog, Budve…