Društvo

Poljak koji je izazvao požar traži pomoć predsjednika

| 03:10:2017 | 10:29:38

Poljski turista koji je u avgustu izazvao požar u Šušanju, uputio je apel poljskom predsjedniku Andžeju Dudi da mu pomogne da izađe iz “neljudskih uslova” crnogorskog zatvora u kojem “ćeliju djeli sa ubicom, silovateljem i švercerom izbjeglica”, objavile su podgoričke “Vijesti”, pozivajući se na agenciju “Beta”.
 
On tvrdi da je nevin, jer kaže da je vatru zapalio na izričit zahtjev crnogorskih spasilaca da bi signalizirao gdje je.
 
"Od žrtve koja spasava vlastiti život, postao sam kriminalac, terorista, piroman. Otrgnut od svoje zemlje, porodice, bliskih i crkve. Zatvoren. Osuđen bez presude. Advokat koji mi je dodijeljen posjetio me je samo jednom. Prvog dana u Podgorici”, napisao je David Šidlo poljskom predsjedniku, javljaju poljski mediji.
 
Šidlo, izviđač koji je u Crnu Goru došao na kampovanje izviđača Poljske katoličke crkve, u pismu predsjedniku Dudi naglašava da se, kada se izgubio, opirao da paljenjem vatre signalizira vatrogascima i spasiocima koji su za njim tragali, svjestan da i jedna varnica može da izazove veliki požar.
 
“Napravio sam od kamenja malo ognjište i zapalio vatricu da krene dim. Niko ga nije primjetio. Znao sam da ne smijem da zapalim veću vatru jer će se brzo prenjeti na grmlje i travu. Spasilačka grupa je kategorično insistirala da zapalim veću vatru. Kazali su da, i ako krene požar, biće bezbedno jer će plamen krenuti gore uz padinu. Tako se i desilo, u sekundi je vatra prešla na okolno rastinje”, opisao je poljski turista.

 
Poljski izviđač čija se vatrica za spasioce pretvorila u veliki požar, sa štetom procijenjenom na oko tri miliona eura, bio je uvjeren, kako opisuje, da je patnjama došao kraj kada su ga primijetila dva lovca, ali uhapšen je.
 
Prve tri noći proveo je u pritvoru u Baru, poslije toga prebačen je u zatvor u Podgorici, a šta će biti dalje moglo bi da bude jasno tek iduće nedjelje.
 
“Bio bih neizmjerno zahvalan kada biste mogli da učinite bilo šta da ubrzate moj povratak kući. U Poljsku, porodici, na posao. Nisam ni zločinac, ni kriminalac, a ponijeli su se prema meni tako, na neljudski način”, napisao je Šidlo poljskom predsjedniku.
 
Porodica 27-godišnjeg Davida Šidla je na internetu počela da prikuplja novac za advokate, oko 11.000 eura.