Društvo

VIDEO: Otvorena skulptura I love Bar na korzou

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 03:10:2017 | 17:10:18

Bar je danas dobio novi gradski sadržaj koji će dodatno doprinIjeti njegovoj turističkoj promociji i atrakciji. Na Šetalištu kralja Nikole zvanično je otvorena i prezentirana građanima i gostima skulptura “I love Bar”, projekat Turističke organizacije, koji je u idejno rješenje pretočio grafički dizajner Ivan Živković.
 
Nakon brojnih projekata Turističke organizacije koji su Bar pozicionirali na mapi atraktivnih turističkih destinacija, još jedan, svojom atraktivnošću i porukom, daće specifičan pečat gradu pod Rumijom. U skulpturu “I Iove Bar” sadržana su nastojanja lokalne TO da na najbolji način promoviše Bar, ali i ljubav prema gradu koji je svojom bogatom istorijom, kulturno-istorijskim nasljeđem i prirodnim atrakcijama zarobio srca mještana, ali i brojnih turista.

 
“Iako ovo nije novina u svijetu, jer slične skulpture imaju Njujork, Amsterdam i Budimpešta, kod nas u regionu jeste, a i naše idejno rješenje je specifično i razlikuje se od drugih. Prije svega zbog toga što su srce i slova izvedeni po obliku lista masline, po kojoj je naš grad prepoznatljiv, maslina kao simbol mira, ljubavi suživota... Nadamo se da će ova skulptura doprinijeti promociji Bara i Crne Gore, jer će, sigurni smo, brojni posjetioci zabilježiti na svojim fotografijama posjetu našem gradu i te fotografije učiniti  dostupnim na društvenim mrežama, a to je zapravo, bio i glavni cilj ove ideje - atrakcija i promocija”, istakla je na otvaranju direktorka TO Bar Neda Ivanović.
 
Skulpturu je zvanično otvorio predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji je istakao da je ona još jedan izraz ljubavi prema gradu.

 
“Mislim da je ovo još jedan simbol ljubavi svih nas prema našem gradu i poruka odavde iz Bara. Zato bih čestitao Turističkoj organizaciji na još jednom ovako lijepom simbolu našeg grada, bez obzira što ga imaju i Amsterdam i Njujork, jer smo u lijepom društvu... Zadovoljstvo je veće jer smo imali uspješnu turističku sezonu, rekordnu, koja je nadmašila prethodnu, veoma uspješnu takođe, za više od 20 procenata. Ostvaren je i rekordan broj noćenja, 28% više nego prošlog ljeta”, istakao je čelni čovjek barske opštine dr Zoran Srzentić, koji je izrazio očekivanje da će TO nastaviti realizaciju i brojnih drugih, sličnih projekata.
 
Otvaranju skulpture prisustvovali su brojni građani, predstavnici opštinskih institucija, turistički poslenici iz drugih gradova, gosti barske rivijere.
 
Branislav Kaćanski iz Novog Sada, koji dvanaest godina živi u Baru, kazao je da je oduševljen idejom i da je Bar izabrao kao grad gdje će raditi i živjeti sa svojom porodicom, upravo zbog njegove atraktivnosti  i ulaganja koja ga čine sve atraktivnijim primorskim mjestom.
 
“Ovo je divna ideja, moderna i skulptura je mnogo lijepa”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Nevena Šakotić iz Kotora.

 
Bernarda Moškov iz Tivta istakla je da je Bar jedan od zamajaca turističke privrede i turističke propagande u Crnoj Gori. “I ovaj projekat se uklapa u tu priču. Skulptura je divna, moderna, prati svjetske trendove. Upravo smo razgovarali kolege i ja o tome da će biti idealna i za fotografisanje i bilježenje lijepih trenutaka u ovom gradu”, kazala je Bernarda Moškov.
 
Inicijativu Turističke organizacije Bar o skulpturi “I love Bar” u idejno rješenje pretočio je grafički dizajner Ivan Živković, koji je osmislio i logo te institucije.
 
Skulptura je, po njegovim riječima, “proistekla iz postojećeg logotipa koji TO koristi od decembra 2005. godine i ona je logičan slijed ka prepoznavanju i mapiranju identiteta i ove organizacije i grada”.

 
Prije skulpture “I love Bar”, TO je, podsjetimo, u cilju promocije i prezentacije grada, izgradila “Nulti kilometar”, jedinstveni suvenir - stilizovanu repliku krsta kneza Vladimira od zlata i srebra, panoramsku rutu “Između dvije čarobne obale”, a štampala je i savremeno dizajniranu fotomonografiju Bara.
 
Na Šetalištu kralja Nikole, na otvaranju ove jedinstvene skulpture, nastupio je barski bend “Akademia” i Dina Desančić, koji su za ovu priliku, uz svoj uobičajni repertoar, odsvirali i otpjevali i “Himnu Baru”.