Društvo

Dječija nedjelja u OŠ Jugoslavija

| 10:10:2017 | 11:11:25

Dječiju nedjelju u OŠ „Jugoslavija“, pod sloganom „Zajedno možemo do zvijezda“, obilježile su brojne aktivnosti, u kojima su učestvovali svi učenici škole i djeca područnog odjeljenja u Zupcima.
 
Nedjelja je počela obraćanjem Dječijeg saveza škole na školskom razglasu, uz zvuke pjesme „Djeca imaju pravo“, a prvi dan obilježilo je održavanje Likovne radionice. Učenici Ivana Kovačević, Arton Džaferović, Andrijana Mumović, Milana Vujović i Hamza Adrović su slikali na temu po izboru, uz nadzor nastavnice likovnog Danijele Drobnjak.

 
Na atletskoj stazi SRC „Topolica“ 3. oktobra održan je za sve učenike jesenji školski kros, pod sloganom „U zdravom tijelu zdrav duh“. Dan kasnije, školu je posjetila NVO „Šareni suncokreti“ iz Beograda, koja je za učenike prvog razreda i učenike Odjeljenja sa posebnim potrebama izvela pozorišnu predstavu „Razmažena princeza“. Psiholog Milanka Radović, učitelj Arslan Šabotić i učenici odjeljenja VIII-4 Miloš Božović, Ines Brkanović i Miljana Vlahović posjetili su drugare u područnom odjeljenju Zupci i poklonili im računar, komplet lektira za II, III i IV razred, bajke za najmlađe učenike I razreda, tempere, flomastere i olovke. Nastavnica Vera Milačić – Brkanović u OŠ „Jugoslavija“ održala je literarnu radionicu „Pisali su za djecu, pišemo za djecu“, u kojoj je učenicima čitala ostvarenja dječijih pisaca, a potom su učenici kreirali sopstvena literarna ostvarenja na temu „Pišemo za djecu“.

 
Desetak učenika IX razreda sa nastavnicima Oljom Novaković, Dejanom Paladinom i Marijom Petrović  Martinović prisustvovali su tribini „Teen talk“, posvećenoj problemima mladih kada su u pitanju društvene mreže i govor mržnje, koja se održavala na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i Ministarstva sporta. Učenik OŠ „Jugoslavija“ Aleksandar Joličić uzeo je aktivno učešće u uvodnom panelu, pokazavši svoje izuzetno poznavanje ovog problema i njegovih uzroka i posljedica.
 
Nastavnica muzičke kulture, Violeta Jaramaz, organizovala je 5. oktobra Muzičku radionicu u kojoj je učestvovao 81 učenik. Radionica je zamišljena kao mjesto gdje će učenici za kratko vrijeme doći do rezultata timskim radom, a kao teme su odabrane muzičke igre i tapšalice. Učenici su se najviše potrudili da u muzičkoj igri „Kiša“, uz pomoć dlanova, ruku i skokovima uspješno imitiraju dolazak i prestanak ljetnje oluje. U okviru Dječije nedjelje, 5. oktobra, koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan nastavnika, nastavnica CSBH jezika i književnosti Jelena Boričić je za učenike odjeljenja VII-3, VIII -2 i VIII-4 pripremila iznenađenje, tako što su ova odjeljenja posjetile njihove bivše učiteljice, sa kojima su proveli jedan školski čas, razgovarali i čitali literarna ostvarenja posvećena upravo njima. Za učenike II razreda i učenike Odjeljenja sa posebnim potrebama druge smjene izvedena je pozorišna predstava „Životna doba“.

 
Učenici IV razreda u školskoj biblioteci realizovali su interaktivnu debatnu radionicu „Tolerancija, šta je to?“, koju su pripremili sa učiteljicama Marjanom Nikolić, Irenom Nikolić, Zdravkom Vreteničić, Jelenom Kovačević i Milicom Mijović. U petak je u holu škole izvedena pozorišna predstava za učenike III razreda, dok je treći čas po rasporedu bio posvećen preduzetništvu, u okviru kojeg su nastali brojni projektni radovi, gdje su posebno učešće uzeli učenici prvog razreda.