Društvo

Peti razred OŠ Jugoslavija u posjeti SO Bar

by Ivanka Leković | 10:10:2017 | 17:52:46

Predsjednik SO Bar, Radomir Novaković, sa saradnicama, Marijom Tošković Kaluđerović i Sonjom Vuksanović, danas je u velikoj sali SO Bar održao "mini-skupštinsko zasijedanje". Odbornici su bili učenici petog razreda OŠ “Jugoslavija” - četiri odjeljenja, odnosno 110 učenika. Bila je to prilika da im se objasni način na koji funkcioniše lokalni parlament, ali i da se odgovori na brojna pitanja.

Novaković je poželio dobrodošlicu posjetiocima i zahvalio im što su došli u Skupštinu opštine. “Čast mi je i zadovoljstvo što ste danas ovdje jer jednoga dana možda će neko od vas da sjedi na mom mjestu. Bila bi mi čast i zadovoljstvo da sam ugostio budućeg predsjednika SO Br, a možda i nekog gradonačelnika. Ali, da bi to postigli, morate prvo da slušate roditelje i učitelje i ono što je najvažnije - da učite. Ja ću vam danas pomoći da makar malo znanja dobijete kako funkcioniše SO Bar. Pored mene su moje koleginice, koje mi pomažu u radu i sazivanju sjednica SO Bar - Marija Tošković Kaluđerović i Sonja Vuksanović. One su zadužene da ovdje bude red, rad, disciplina, a ja sam čovjek koji omogućava da svaka odluka koja se donosi ovdje sprovodi se u gradu. Da bi ovo bila prava skupština, svako ko želi da postavi pitanje, moraće da izađe za govornicu” - istakao je djeci Novaković.


Malim “odbornicima” podijeljen je i prigodan skupštinski materijal - sokovi i čokolade.

Nakon toga, uslijedila su brojna pitanja: kako se donose skupštinske odluke, kako se postaje predsjednik SO, kada će Bar dobiti azil za napuštene životinje, može li se napraviti zoo-vrt, kada će se napraviti igrališta za djecu, koju školu treba završiti da bi se postao predsjednik SO Bar, kada je napravljena zgrada Opštine, da li je bilo pobune u Skupštini, da li će Bar dobiti bazen, hoće li biti uniformi u školi, da li će đaci OŠ Jugoslavija dobiti ormariće... Na svako pitanje uslijedio je odgovor ili objašnjenje, a Novakovićeve saradnice objasnile su koje su nadležnosti predsjednika, kako teče uobičajeni radni dan, a kako priprema sjednice lokalnog parlamenta.


Nakon što je konstatovao da djeci u Baru nedostaje bazen, tržni centar i igrališta, Novaković je ovu sjednicu prekinuo, a nastavak će biti “dogovoren sa njihovim nastavnicima”. On je pozvao najmlađe da mu se, zajedno sa roditeljima, slobodno obrate i naglasio da su njegova vrata otvorena “od 10 do 14 sati”.

“Povod cijele ove priče bile su teme iz opšteg obrazovanja koje se izučavaju kroz Poznavanje društva, a mi smo obavezni da djecu upoznamo sa onim što rade ljudi koji vode opštinu. Imali su zadatak da  razgovaraju o tome kako se biraju ti ljudi, na koji način oni odlučuju, što se može desiti u slučaju da se građanima nešto ne dopada, neke opšte teme... Imali su dosta zanimljivih pitanja, donekle su pripremljeni na časovima, neki su donijeli i svoja pitanja i zapažanja. Zaista smo zadovoljni, jer se iskristalisalo ono što nedostaje djeci u Baru” - kazao je za Radio Bar i Bar Info razredni starješina V-1, Mićo Baltić.