Društvo

Predavanje povodom Dana mentalnog zdravlja

by Silvija Vukelić | 11:10:2017 | 19:22:18

Povodom 10. oktobra - Svjetskog dana mentalnog zdravlja, JZU Dom zdravlja Bar i Gimnazija “Niko Rolović”, u saradnji sa NVO “Adria” i Caritasom Barske nadbiskupije, organizovali su u sali Dvorca kralja Nikole, predavanje na temu “ Mentalno zdravlje na radnom mjestu” pod sloganom “ Prihvatimo jedni druge”.
 
Interesovanje Barana bilo je veliko, u sali se tražilo mjesto više, a izlaganja govornika su s posebnom pažnjom pratili pripadnici različitih generacija, od srednjoškolaca do penzionera.

 
Dr Branka Purlija specijalista - psihijatar u Domu zdravlja, govorila je između ostalog, o uticaju stresa na radnom mjestu, mobingu i načinu prevazilaženja stresnih situacija.
 
Po njenim riječima , iz dana u dan sve više “popušta uvjerenje da je neko lud ako ide kod psihijatra”, pa se oni koji imaju duševnih problema češće i slobodnije obraćaju za savjet u Centru za mentalno zdravlje barskog DZ.
 
“Duša ima pravo da se razboli i mentalni problemi postoje 365 dana u godini, baš kao i drugi npr. kardiološki,endokrinološki… Svi zajedno moramo razbiti stigmu, etiketiranje, žigosanje, psihijatrijskih pacijenata jer, ne postoji osoba koja u određenim životnim okolnostima neće imati neki duševni problem. Naši pacijenti nisu ljudi koji su bahato živjeli, to su naše komšije, rođaci, prijatelji, djeca… Ne smijemo zaboraviti da svako od nas ima ‘tačku sloma’, zato prihvatimo jedni druge” naglasila je dr Purlija.

 
Profesorica psihologije u Gimnaziji “Niko Rolović” Nataša Šljivić, istakla je da je period adolescencije “kritična faza u formiranju ličnosti”.
 
“Adolescencija je poput mosta između djetinstva i zrele dobi. Da bi mladi čovjek uspješno i bezbolno prošao period adolescencije, mora imati ‘sigurnu bazu’, koju prije svega nalazi u porodici. Ona je jako bitna za našu mentalnu stabilnost. Škola podstiče razvoj ličnosti, ali može da bude i frustrirajuća. Jer su učenici često u disbalansu između sopstvenih i očekivanja roditelja, sredine u kojoj žive... Ima puno situacija zbog kojih se osjećaju zbunjeno i konfuzno. Krize su, normalne i očekivane kao i usponi i padovi. Ukoliko nismo u mogućnosti sami da se izborimo s problemima treba potražiti pomoć. To može biti i razgovor s roditeljima, prijateljima, nastavnicima sa kojima imate iskren i otvoren odnos, a stručna pomoć psihologa ili psihijatra je uvijek dobrodošla” savjetovala je prof. Šljivić.
 
Direktorica NVO “Adria” Marta Anđelić na početku svog izlaganja na temu “Mentalno zdravlje osoba sa smetnjama u razvoju” ukazala je da “još uvijek postoji velika stigmatizacija prema ljudima koji imaju bilo kakvu vrstu mentalnog oboljenja, a posebno prema osobama sa smetnjama u razvoju”.
 
“Problem predstavlja nedostatak programa prevencije i promocije mentalnog zdravlja. Treba svi zajedno da djelujemo integrisano i u timovima kako bi se poboljšao položaj osoba sa smetnjama u razvoju” smatra Anđelić.
 
Koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije Marko Đelović, kratko se osvrnuo na obilježavanje Dana mentalnog zdravlja u njihovoj organizacji, te procesu deinstucionalizacije i razvoju servisa podrške u zajednici.

 
“Nastojanja Caritasa su promovisanje prava osoba koja imaju problema sa mentalnim zdravljem, doprinos smanjenju stigme i diskriminacije koja je vrlo izražena, njihovoj socijalnoj integraciji i posebno jedno veliko iskušenje za naše društvo - kreirati određene mogućnosti za njihovu radnu integraciju” kazao je Đelović.
 
Na tribini je o odrastanju, problemima srednjoškolaca i njihovim potrebama, iz svog ugla govorila Jelena Popović učenica Gimnazije “ Niko Rolović”, a uvodničarka u program bila je Marija Pešić predsjednica Učeničkog parlamenta škole.
 
Na kraju predavanja prikazan je spot za pjesmu “ Ne rugaj se”, koji su uradili učenici Gimnazije zajedno sa svojim profesorima.