Društvo

Komemorativna sjednica povodom smrti Vere Kovačević

by Ivanka Leković | 13:10:2017 | 15:54:22

U velikoj sali SO Bar danas je održana komemorcija povodom smrti istaknute prosvjetne i društvene radnice i bivše odbornice u SO Bar, Vere Kovačević.
 
Predsjednik Opštine, dr Zoran Srzentić, govorio je o životu i društvenom angažmanu Vere Kovačević Velašević, dok je u ime odbornika SO Bar i porodice govorio odbornik mr Dejan Đurović. Obojica su istakli da riječ o pravoj dami i osobi kojoj je od djetinjstva škola bila način života, te da je za svoj predan rad dobila najveće nagrade.

Predsjednik SO Bar, Radomir Novaković otvorio je komemorativnu sjednicu, ističući da je Vera Kovačević bila istaknuta prosvjetna i društvena radnica, odbornica SO Bar u nekoliko mandata i osoba koja je zasluživala poštovanje i povjerenje.


Predsjednik Opštine, dr Zoran Srzentić, podsjetio je na dane druženja “sa gospođom i damom Verom Kovačević Velašević”: “Vera je rođena 1938. godine u Priboju. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Baru. Bila je u generaciji iz koje su stasali ne samo dobri đaci i dobri stručnjaci, nego i dobri ljudi. Po završetku gimnazijske mature upisala je Višu pedagošku školu, tada veoma prestižnu, na Cetinju, grupu matematika, fizika i hemija. Nakon završetka, kao stipendista Opštine Bar, zapošljava se u osnovnoj školi u Sutomoru davne 1965. godine. Ja sam prva generacija koju je Vjera vodila u Sutomoru, bio sam peti razred.
 
“Nakon pet godina u Sutomoru, prelazi u OŠ ‘Meksiko’, da bi u OŠ ‘Blažo Jokov Orlandić’ 1978. godine izabrana za pomoćnika direktora i tada počinje njen rad na rukovodećim poslovima u školi. Uz poslove iz svoj struke, Vera se bavila i društvenim poslovima, bila je 12 godina predsjednica Oragnizacije za društvenu aktivnost žena Bara. Više puta bila je član opštinskog Komiteta, odbornik i poslanik u Skupštini. Bila je član Saveznog sindikata za prosvetnu djelatnost. Tokom 1989. godine izabrana je za člana CK SKJ, a 1997. godine dobila je republičku nagradu ‘Oktoih’” - istakao je Srzentić.

 

“Svoje penzionerske dane posvetila je KUD-u ‘Jedinstvo’ i dala svoj veliki lični doprinos da ovo društvo bude danas jedno od najuspješnijih u Crnoj Gori. Kruna njenog rada i njena velika želja bila je da se postavi na scenu ‘Spičanska svadba’. Uspjela je, uz veliko angažovanje i trud da nabavi nošnje i postavi  koreografiju, ali na žalost, bolest je sprečila da vidi prvo izvođenje na Spičanskoj noći u Sutomoru. Ali i te noći bila je sa nama, poslala svoj telegram i veoma se radovala kada je čula sa koliko je uspjeha ‘Spičanska svadba’ svuda odigrana i sa koliko se uspjeha i danas igra. Ovaj njen trud krunisan je, jer je ‘Spičanska svadba’ uvrštena u nematerijalna kulturna dobra Crne Gore. Vera je bila divan drug, pouzdan prijatelj, istaknuti pedagog i rukovodilac. Ostavila je dubok trag u prosvjeti, obrazovanju i političkom sistemu i našega grada i Crne Gore” - kazao je Srzentić.

U ime odbornika SO Bar i porodice, govorio je mr Dejan Đurović. On je istakao da mu je ovim ukazana dupla čast - što se oprašta od gospođe koja je u punom smislu te riječi to i bila, koleginice i prijatelja i druga čast “što je ta gospođa bila moja tetka”.

“Gospodstvo koje je posjedovala stajalo joj je nekako saliveno. A onaj krojač odozgo umije da pogodi kada ima štofa, a kod Vere ga je bilo baš onoliko” - kazao je on.


“Veri je škola od djetinjstva pa do odlaska u penziju – kao učenik, student, učitelj, nastavnik ili direktor -bila zapravo način života, a ne obaveza ili profesija. Cijelim svojim bićem i svim što je radila čuvala je čast i značaj ove divne ali preteške profesije. Za sebe je govorila da je bila strog ali pravičan učitelj i da nije mogla drugačije jer posao je učila od najboljih. Smatrala je da čovjek koji svim srcem pošteno i iskreno radi svoj posao priželjkuje da mu za to pripadne zasluženo priznanje. Ona ga je u prosvjeti dobila, i to najveće. Ali smatrala je da ima i većih nagrada - ljubav koju učenici steknu završavajući školu, a poslije tu

ljubav vraćaju pri svakom susretu, najveća je nagrada. Ti susreti su imali posebne čari. Oni su se dešavali svakoga dana i bili potvrda da se ljubav i poštovnje uzvraćaju istom mjerom. Uvijek dostojanstvena, hrabra i plemenita, takva je bila do kraja života. I kad je bilo teško. A bilo je takvih trenutaka. Bilo baš.  Onih trenutaka kada žal za onim što nije imala, a toliko željela, nadjača nju samu. Odlaskom u penziju nije otišla u mirovinu. Mnogobrojna putovanja, muzika i igra kroz KUD ‘Jedinstvo’ čine njen život punim. Bila je u tim trenucima puna života, kao da je znala da ga mora brzo živjeti. Vera nije bila od onih koji vjeruju da ćemo se sresti nakon smrti, utoliko je naš današnji rastanak konačan. Ona ostaje među nama po onom što je svakome od nas podarila, pa i po tome što ćemo se tog sjećati i bez pominjanja njenog imena” - istakao je Đurović.

Vera Kovačević biće sahranjena danas, na gradskom groblju Gvozden brijeg.